Potrivit celor două surse, abonații companiilor de telefonie din România sunt în ultima vreme victimele unor înșelătorii de tip ”wangiri”, termen care vine din limba japoneză care înseamnă ”sună o singură dată și fugi”.

„Îți atragem atenția asupra fraudei de tip wangiri, prin care persoane necunoscute încearcă să obțină câștiguri ilegale prin apelarea unor numere aleatoare. Îți recomandăm să nu suni înapoi numere necunoscute de la care ai apeluri pierdute, cu prefixe internaționale ale unor țări exotice”, se arată în avertismentul celor de la Orange.

Potrivit Poliției Române, această metodă funcționeză pe un principiu foarte simplu, și anume generarea unor apeluri telefonice care sunt cu suprataxă. ”Autorii infracțiunii generează, de pe numere internaționale cu supra-taxare, apeluri bulk către numere aleatoare. Celor care răspund sau sună înapoi li se solicită să rămână cât mai mult timp conectați în convorbire, costurile regăsindu-se ulterior pe factură.

Apelurile în masă sunt date cu ajutorul unor programe care automatizează procesul. Uneori, cei apelați aud reclame la diferite produse și servicii, fiind îndemnați să sune înapoi. Pentru a nu fi buni de plată, utilizatorii nu trebuie să răspundă la apeluri neașteptate, primite de la numere internaționale. De asemenea, pentru a nu cădea în plasa celor care folosesc metoda wangiri, utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă nu trebuie să sune nici la apelurile ratate care sunt suspecte”.

Telekom își avertizează clienții

Potrivit celor de la compania Telekom, persoane necunoscute care au intenția de a te înșela dau bip-uri sau te apelează de pe numere internaționale, atragându-te să suni înapoi pentru a participa la anumite tombole/concursuri cu premii mari în bani (de exemplu 5000 $).

”Numerele internaționale sunt din afara Europei, iar apelurile către acestea au tarife pe minut ridicate. Tombolele/căștigurile care sunt menționate sunt fictive și au scopul de a te înșela, de a te atrage să apelezi numerele suspecte cu tarife mari și să rămâi cât mai mult timp conectat în convorbire. În acest caz, îţi recomandăm: Să nu suni inapoi pe numere pe care nu le cunoști, cu atât mai mult dacă acestea sunt numere internaționale. Numerele de România le poți identifica ușor, acestea încep cu +40 sau 0040 sau 07, 02, 03”, susțin cei de la Telekom.