Astăzi se declanșează oficial campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare. Începe lupta și se așteaptă ca săbiile deja ascuțite în ultima lună și jumătate să taie adânc până pe 9 iunie. Bătălia pentru Primăria Capitalei este acum în prim plan, prin starea de anormalitate pe care ne-au oferit-o marile partide.
Alianța PSD-PNL a ales să aibă candidați separați, care să se confrunte între ei, chiar dacă scopul comun este acela să-l facă să piardă scaunul de primar general pe Nicușor Dan. Social-democrata Gabriela Firea îl are contracandidat pe liberalul Sebastian Burduja. Fosta primăriță stă mult mai bine în sondaje decât actualul ministru al Energiei, iar între ei există deja un pact de neagresiune pe timpul campaniei. Adversarul comun: Nicușor Dan.
Cristian Popescu Piedone, reprezentantul PUSL, o încurcă la obținerea de voturi pe Gabriela Firea fiindcă bazinul electoral e cam același, însă la atacuri dure între ei să nu vă așteptați. PSD și PUSL au fost și sunt parteneri politici la europarlamentare, iar în 2020, la alegerile parlamentare. Piedone a încurcat mult lucrurile prin încăpățânarea lui de a candida la Primăria Capitalei. Alianțele PSD-PNL și USR-Forța Dreptei a lui Ludovic Orban-PMP a lui Eugen Tomac știu că actualul primar de la Sectorul 5 se bucură de multă susținere în rândul bucureștenilor pentru că aceștia au văzut efectiv cum a transformat două mari sectoare ale Capitalei unde a fost edil. Din acest motiv, este și cel mai atacat candidat sub diferite forme.
Strategia taberelor de consultanți sau din media, care-l prezintă pe Piedone ca personaj cu note proaste la școală, cu studii făcute târziu, că a fost ospătar sau că mănâncă parizer cu muncitorii, s-ar putea să fie greșită. Electoratul lui masiv fie se poate regăsi în situații similare de viață, fie este interesat de fapte concrete în administrație, făcute în interesul cetățeanului plătitor de taxe, și e sătul de promisiuni și planuri, rămase pe hârtie după cum s-a întâmplat la alegerile anterioare. Iar acest electorat este cel care iese la vot, nervos sau răzbunător.
Nicușor Dan, actualul edil, nu pare speriat de candidatura Gabrielei Firea. Despre ea are placa pregătită, pe care a tot pus-o de când fosta primăriță a fost desemnată candidatul PSD: în 2020 a lăsat Primăria Bucureștiului aproape de faliment, iar Piedone va lua voturi din bazinul electoral al Gabrielei Firea. Pe Sebastian Burduja a spus că nu-l atacă ci că vrea doar o confruntare pe proiectele administrative. Procentajul liberalului din sondaje pare să nu-i dea emoții. De aceea, Nicușor Dan a repetat de câteva ori în intervențiile publice (surprinzător, a apărut la toate televiziunile, ieșit din muțenie de parcă era întors cu cheița!) cu cine se va bate pentru mandatul de primar general: Popescu Piedone!
Cine va câștiga bătălia, Nicușor sau Piedone? În acest punct, strategia liberalilor a cunoscut o schimbare, poate majoră. L-au aruncat în luptă pe Sebastian Burduja, un tânăr cu studii universitare în străinătate, cu carismă și rezultate ca ministru în guvernele Ciucă și Ciolacu. Comunică bine, pe înțelegerea electoratului, și e lipsit de aroganța politicianului în funcție. El îi va „fura” voturi lui Nicușor Dan. Pe Sebastian Burduja nu-l vor scoate bucureștenii primar, însă scorul său îl poate destabiliza serios pe Nicușor Dan în lupta cu Piedone, pe care a profețit-o.
Deja tabăra din media care îi face lobby actualului primar, susținut acum de Alianța Forța Dreptei (USR-FD-PMP), a început să avanseze ideea unor negocieri după alegeri între liberalul Sebastian Burduja și Nicușor Dan. Ba chiar Nicușor Dan a declarat că speră într-o susținere a PNL.
Primul atac frontal al pionului Burduja
Prima lovitură din tabăra adversă nu s-a lăsat așteptată și a apărut ieri în spațiul public. E vorba de mult fluturata temă a datoriilor lăsate de Gabriela Firea în 2020 și cum s-a chinuit Nicușor Dan timp de trei ani să scoată Primăria Capitalei din faliment.
Nicuşor Dan a afirmat mereu că, în momentul în care a ajuns primarul Bucureștiului, instituţia avea datorii curente de trei miliarde de lei, în condiţiile în care bugetul era de 4,5 miliarde de lei. Însă datele financiare de pe site-ul PMB îl contrazic, iar presa le-a publicat ieri.
„La finalul anului 2020, PMB avea datorii de 6,83 miliarde de lei, dintre care curente, 3,61 miliarde, iar istorice (mai vechi de 120 zile) de 3,22 miliarde lei.
În martie 2023, Nicușor Dan susținea pe pagina sa de Facebook, că prin măsurile pe care le-a implementat PMB a ajuns la o situație financiară stabilă, iar datoriile curente sunt zero.
Bilanțul publicat de Primăria Capitalei arată că lucrurile nu stăteau așa. Totalul datoriilor era de 6,986 miliarde, cele istorice ajunseseră la 5,402 miliarde, iar cele curente erau cifrate la 1,584 miliarde.
La finalul lui 2023, datoriile istorice ale PMB depășesc pragul de insolvență. Datele de la 31 decembrie 2023 arată că PMB avea de plătit datorii de 7,304 miliarde de lei, cele curente ajunseseră la 2,262 miliarde, în timp ce la cele istorice, suma era de 5,042 miliarde de lei. Ceea ce înseamnă o creștere de peste 56% raportat la momentul în care Nicușor Dan a preluat mandatul. Mai mult, cum bugetul pe 2023 a fost de 8,31 miliarde de lei, datoriile reprezentau 60,6% din total, depășind pragul de 50% la care o instituție publică este insolventă”.
Sebastian Burduja intră azi în acțiune. La ora 10.00 va face o conferință de presă în fața Primăriei Municipiului București. Subiectul este: “Situația financiară a primăriei, sub conducerea lui Nicușor Dan, s-a înrăutățit în ultimii ani”. Liberalul va prezenta cifrele care arată concret că PMB este îngropată în datorii.
Acesta e doar începutul. Al campaniei oficiale și al intrării în joc al lui Burduja. E foarte posibil ca acest pion liberal să-i dea șah lui Nicușor Dan în această campanie, iar Piedone să-l facă mat. Câștigarea partidei de către unul dintre cei patru jucători va depinde de participarea la vot a bucureștenilor și de ce vor alege: administrație sau politică.