De câteva zile încoace, pe măsură ce situaţia se agravează, din ce în ce mai multe cunoştinţe mă întreabă de unde să-şi cumpere un pistol. Am crezut mai întâi că glumesc. Probabil au văzut Armata cu mitraliere pe stradă şi vor să împuşte şi ei coronavirusul în cap. Le-am răspuns şi eu, tot în glumă. De la Pistolărie. Cei mai mulţi s-au supărat. Pentru că, într-adevăr, întrebarea era cât se poate de serioasă. Şi de actuală.
Mi s-a părut că întrebarea cu procurarea armelor nu are rost, pentru că infracţionalitatea în acest moment se află la cote scăzute. Mai ales furturile. Explicaţia este că, fiind situaţie de urgenţă şi oamenii obligaţi să stea în case, hoţii din locuinţe nu prea mai au ce sparge. Ar părea că măcar în acest domeniu, situaţia se află sub control. Numai că lucrurile nu stau deloc aşa. Dacă vom analiza toate elementele, vom vedea că întrebarea cu armele nu este deloc fără rost.
Ba, mai mult, specialiştii spun că în următoarea perioadă, rata infracţionalităţii va exploda. Mai ales a infracţiunilor cu violenţă. Care sunt aceste elemente care duc la concluzia alarmantă?
Infracţionalitatea de import
Să privim mai întâi importul. Adică românii care au venit val din străinătate, goniţi de coronavirus. Parte dintre ei sunt din cei care au rămas fără slujbe, pentru că afacerile patronilor lor s-au închis. O altă parte o consituie cei care munceau la negru, fără nici un fel de protecţie socială şi care, dacă se infectau, riscau să nu fie îngrijiţi de nimeni.
Dar există şi o bună parte formată din cei care în străinătate au trăit din infracţiuni. Aceştia vor continua să practice „meseria” pe care o ştiu, iar victimele nu vor mai fi englezii, nemţii, olandezii ori francezii, ci românii. Mai mult. Pentru că lumea stă acasă, specialiştii spun că furtul din locuiţe va rămâne, într-adevăr la cote scăzute. Asta nu înseamnă că locuinţele oamenilor nu vor mai fi vizate de hoţi. Dar foarte multe dintre pătrunderile în case se vor transforma în tâlhării. Chiar cu posibile atacuri dure asupra locatarilor.
Izolarea, protecţia bătrânilor împotriva molimei, care practic nu au voie să ia contact cu nimeni pentru a se proteja, devine factor favorizator, iar bătrânii, ţintele predilecte, mai ceva decât pentru coronavirus.
Poliţia va fi depăşită de evenimente
În ţările în care virusul face deja ravagii, mai ales Spania şi Italia, oameni disperaţi, ajunşi la limita supravieţuirii, au început să spargă magazine, pentru a-şi face rost de cele necesare traiului. Poate nu pare îngrijorător. La mine, la Brăila, unde şi-a rupt sărăcia picioarele, se sparg demult magazinele de alimente şi se fură trei cutii de conserve de carne şi două pachete de biscuiţi.
Ca să ne dăm însă seama cum stăm cu adevărat, trebuie să ne întoarcem în anii 2016-2017. Atunci a fost un val masiv de pensionări în MAI. Oameni tineri, care mai erau încă buni de muncă. Şi pregătiţi profesional pe deasupra.
Deci, lipsă acută de personal clificat în instituții. În plus, în momentele acestea de criză, o parte dintre poliţiştii de judiciar a fost luată şi trimisă în stradă, la măsuri de ordine publică. Cu alte cuvinte, după ce că erau puţini, au devenit şi mai puţini cei care se ocupă şi cu altceva decât cu coronavirusul.
Dumitru Coarnă, președintele SNPPC, ne-a declarat: „Fără discuţie, rata infracţionalităţii va exploda. Poliţia va fi depăşită, pentru că peste problemele vechi, pe care le ştiţi, cele de personal, de echipament, a apărut şi această situaţie de criză. Alături de medici, şi noi suntem tot în linia întâi. Dar în spatele acestei linii de luptă cu virusul, există viaţa de zi cu zi. Care, din păcate, cuprinde şi infracţiuni pe care cineva trebuie să le cerceteze. Cineva trebuie să apere populaţia şi de infractori, nu numai de coronavirus.”
Soluții pentru o rezolvare
Poate că de astă dată, în cazul infracţionalităţii sporite, nu vom mai fi luaţi prin surprindere. Ca iarna cu zăpada. Care ar fi soluţia? Rechemarea la muncă a celor care au ieşit la pensie. Rechemare, dar nu oricum.
Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC, arată: „Deocamdată, în MAI nu s-a luat o decizie privind chemarea de la pensie a poliţiştilor care acum au 50 sau 55 de ani. Poliţiştii pensionari s-ar întoarce la muncă, dar cu condiţia să li se permită să cumuleze pensia cu salariul. Pe o perioadă limitată, desigur. De şase luni, spre exemplu. Cât este nevoie de ei până trece criza. Numai că această reîncadrare nu trebuie să se facă oricum, ci după un singur criteriu. Al profesionalismului. Să nu se folosească acest prilej dramatic pentru a se aduce iarăşi pe bani mulţi tot felul de pile, funcţionăraşi care să umple birourile. Pentru că nu de oameni în birouri va fi nevoie. Ci de poliţişti de judiciar, de criminalişti, care să meargă pe teren, la caz.”
Conform estimărilor, la pensie, dar buni de muncă se află aproximativ 5.000 de foşti poliţişti.