Atentie, Europa este in flacari!

Romania s-a confruntat in ultima perioada cu sute de incendii. Intreaga Europa se confrunta cu aceeasi problema.

Peste 50 de hectare de padure si peste 1.000 de hectare de miriste au ars in judetul Dolj, iar in Caras-Severin, padurile au ars timp de patru zile.

Fie ca au izbucnit din cauza caniculei sau din cauza taranilor care au dat foc miristilor, numarul incendiilor a crescut in ultima luna. Ieri, pe autostrada dintre Bucuresti si Constanta, la kilometrul 157, vegetatia uscata a luat foc. In urma cu cateva zile, tot langa Autostrada Soarelui, pompierii au stins alte incendii.

„Ponderea cea mai mare o au arderile la vegetatia uscata si miristi”, spune Gabriela Tohaneanu, din cadrul Departamentului de informatii si relatii publice al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Peste 200 de incendii pe zi In ultimele patru zile, in Caras-Severin 200 de hectare de padure si de vegetatie uscata au ars. Pompierii au ajuns cu greu in zona din cauza drumului accidentat. Peste 50 de hectare de padure si peste 1.000 de hectare de miriste au ars si in judetul Dolj. Pompierii, care au incercat sa impiedice extinderea  flacarilor la sondele de petrol din apropiere, au avut si aici probleme din cauza conditiilor grele de a ajunge in zona.

„Sunt situatii dificile, in functie de geografia zonei respective si de conditiile meteo. Uneori trebuie s-o ia pe jos pentru a ajunge acolo daca nu permit conditiile de relief”, spune Tohaneanu. Tot in aceasta saptamana au fost stinse si incendiile din judetul Harghita. Zi si noapte, pompierii si localnicii s-au luptat cu focul. Abia dupa sase zile, cand  vantul a incetat sa mai bata, incendiul a putut fi stins.

„Daca, in general, aveam aproximativ 30 de incendii pe zi, acum sunt peste 200”, spune Gabriela Tohaneanu. Aceasta mentioneaza ca, in aceasta perioada, au fost angrenate mai multe efective, dar ca, si in aceste conditii, pompierii sunt nevoiti sa plece imediat dintr-o misiune in alta.

Incendii in toata Europa Incendiile de padure au facut ravagii in toata Europa, mai ales in Macedonia, dar si in Grecia, Italia, Serbia si Slovacia. Italia este grav afectata de incendiile care au izbucnit in urma cu cateva zile. Guvernul italian a declarat stare de urgenta in zonele calamitate si a acordat sume importante de bani pentru regiunile din sudul tarii. Trei persoane si-au pierdut viata, iar pagubele materiale produse de incendii sunt foarte mari.

In Calabra, pompierii incercau ieri sa stinga mai multe focare, unul dintre ele de o mai mare amploare. Si in nordul peninsulei a fost semnalat un incendiu puternic, care a distrus in ultimele zile padurile din apropiere de Caserta, la nord de Neapole.

In Macedonia, pompierii au incercat ieri sa controleze aproximativ 30 de incendii de padure, majoritatea izbucnite in regiunea Tetovo, situata la 50 de kilometri de Skopje si Gostivar, la 70 de kilometri vest de capitala.

Valul de canicula a provocat numeroase incendii de padure si in provincia sarba Kosovo. Fata de celelalte zone afectate de incendii, in Kosovo, lupta cu focul a fost mult mai dificila din cauza pericolului reprezentat de minele ramase sub pamant din timpul razboiului. Pe langa localnici, la stingerea incendiilor participa si militarii fortelor multinationale ONU din provincie.

Grecia si Bulgaria, focare inca active Ieri, in zona de nord-vest a Greciei, cinci incendii erau inca active. Serviciile de pompieri au desfasurat aproximativ 60 de vehicule, 300 de persoane, patru avioane si patru elicoptere. Incendiul din vestul Peninsulei Peloponez a izbucnit din nou, desi fusese stins de foarte putin timp.

Incendiile izbucnite pe fondul caniculei au distrus mii de hectare de teren si in regiunile Stara Zagora si Haskovo, din Bulgaria. Presa bulgara a semnalat ca patru persoane au murit in urma acestor incendii.

Premierul bulgar Serghei Stanisev a convocat ieri o reuniune de urgenta pe tema combaterii incendiilor ce au devastat sute de hectare de padure pe intreg teritoriul tarii. La aceasta intalnire au participat ministrul bulgar de interne, Rumen Petkov, cel al energiei, Petar Dimitrov, directorii apararii civile si sigurantei nationale in caz de incendii si guvernatorii regiunilor afectate.

Nici Franta si nici Spania nu au scapat de incendii. In Franta, sute de locuitori au fost evacuati din zonele afectate, Coasta de Azur si comuna Adrets-de-l’Esterel. In Spania, un incendiu de mica amploare a distrus la inceputul saptamanii zece hectare in apropiere de Barcelona.

NECESITATE

Numarul pompierilor va creste in urmatorii ani

> Intrucat numarul incendiilor este tot mai mare, iar pompierii fac fata cu greu tuturor cererilor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a inceput actiunea de profesionalizare pentru etapa a II-a, iulie 2007 (12.964 posturi).

> „Noi ne aflam in etapa a doua de profesionalizare. Anul trecut a avut loc prima etapa, in care am selectat aproximativ 13.000 de oameni. Acum suntem in plin proces de examene si vom selecta tot cam atatia. Anul viitor vom mai selecta 8.000 si ceva. In total, vom avea 34.000 de oameni angajati si numarul lor va creste”, spune Gabriela Tohaneanu, din cadrul Departamentului de informatii si relatii publice al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.