ATENȚIE. Cum să EVIȚI să fii PĂCĂLIT când scoți banii dintr-un bancomat

Hoții îți pot fura banii la bancomat prin așa zisa tehnică „skimming”. Acest procedeu presupune copierea datelor se pe benzile magnetice ale cardurilor. Aceste date sunt copiate și folosite apoi pentru inscripționarea unor noi carduri cu care se vor scoate banii din contul bancar.

Jurnalistul Max Eddy de la PCMag a povestit cum, din cauza infractorilor de bancomate, întregul cont bancar i-a fost transferat către Turcia. Acesta a fost nevoit să își înlocuiască cardul de trei ori în două luni, informează playtech.ro

El a explicat că a realizat pericolul de fraudă atunci când a aflat că furtul datelor de pe card poate fi făcut într-un mod foarte simplu, ci prin inserarea unei benzi magnetice de citire într-un computer și deschiderea unui procesor text. Dispozitivele care îți pot fura datele sunt instalate de infractori direct în bancomate.

Un aparat folosit de infractori pentru a fura date este un dispozitiv mic care se montează deasupra cititorului normal al bancomatului. Adeseori, este montată și o cameră ascunsă undeva în apropiere (deasupra bancomatului sau chiar în tavan), care să înregistreze și PIN-ul persoanei. Unii infractori aleg să instaleze direct o tastatură falsă deasupra celei normale, care să înregistreze direct PIN-ul oamenilor.

Tocmai de aceea, sfatul lui Eddy este ca, atunci când ajungi la un bancomat, să verifici semnele că cineva a instalat ceva ce nu ar trebui să existe acolo. Dacă ceva pare bizar (la tastatură, la ecran sau la cititor), e bine să ai grijă. Poate fi orice – culoare diferită, material diferit, grafice care nu se aliniază corect, tastatură care pare să fie prea groasă și multe altele.

Dacă vrei să verifici și altfel, poți să tragi de părțile proeminente ale bancomatului – dacă a fost montat vreun instrument menit să fure datele, probabil va începe să se miște sau chiar să se desprindă. Chiar și când totul pare să fie ok, încearcă să acoperi cu mâinile tastatura când îți introduci PIN-ul, în eventualitatea în care cineva te urmărește (ori direct, ori printr-o cameră).

Dacă ai fost atent la toate semnele și totuși te-ai trezit cu bani furați, e bine să raportezi furtul la bancă de îndată ce îți dai seama că acesta a avut loc. De cele mai multe ori, nu vei fi considerat responsabil pentru dispariție banilor, iar aceștia ți se vor returna.