Un studiu arată că îndrăgitul produs consumat în cantități industriale de români nu face bine organismului și poate să creeze mari probleme de sănătate.
InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar marcă proprie ce se regăsesc pe piața din România.39 de produse au făcut obiectul studiului. Aceste produse provin de la următorii producători/distribuitori. Află AICI care sunt producătorii și distribuitorii.
Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoare:
Din punct de vedere al ingredientului principal (boabe de muștar/semințe de muștar sau făină de muștar) din compoziție:
Boabe de muștar/semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 16,3% și 30% din compoziție Faină de muștar într-o proporție cuprinsă între 19% și 20% din compoziție
Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal:
23% NU menționează proveniența ingredientului principal. Află AICI care este regulamentul prin care se reglementează menționarea provenienței ingredientului principal. Din punct de vedere al ingredientului folosit în cea mai mare cantitate în compoziția muștarului marcă proprie:
97,43% au drept ingredient principal apa;
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în mustar:
97,43% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variază între 0–4 :
15,38% din produse au în compoziție 4 E-uri; 23.07% din produse au în compoziție 3 E-uri; 43,58% din produse au în compoziție 2 E-uri; 15,38% din produse au în compoziție 1 E ; 2,57% din produse nu au în compoziție E-uri;
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în muștarul marcă proprie – află AICI care sunt cei mai regăsiți aditivi alimentari în muștarul marcă proprie.
Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în muștarul marcă proprie:
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.
Valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 245 kcal. Cantitatea de grăsimi variază între 3g și 23,6g. Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0.2g și 0.9g. Cantitatea de proteină se situează între 3g și 7.5g pentru produsele studiate. Cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 20,9g.
Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri:
Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 1,2g și 16,33g. Cantitatea de sare este cuprinsă între 1,1g și 6,5g
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.