Uniunea Europeană ia în considerare să făcă o modificarea în ceea ce privește moneda euro.
Comisia Europeană a demarat luni, pentru o perioadă de 15 săptămâni, o procedură de consultare publică cu privire la utilizarea micilor monede de 1 şi 2 eurocenţi, în vederea unei eventuale propuneri legislative, care ar putea duce la eliminarea progresivă a acestor monede, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
În timpul celor 15 săptămâni de consultare, atât simpli cetăţeni, cât şi instituţiile interesate sunt invitate să îşi exprime punctul de vedere şi sugestiile cu privire la acest subiect. Ulterior, Executivul comunitar va realiza o analiză şi un studiu de impact cu privire la utilizarea acestor mici monede, ţinând cont printre altele de punctele de vedere strânse.
Comisia va face o analiză amplă
Pe această bază, Comisia „va decide, la finele lui 2021, dacă se impune o propunere legislativă cu privire la introducerea unor reguli uniforme pentru plăţile cu numerar în zona euro şi cu privire la o posibilă eliminare a monedelor de 1 şi 2 eurocenţi”.
În cadrul procedurii de evaluare, Comisia va analiza cu atenţie impactul economic, social şi cel asupra mediului al introducerii unor reguli uniforme. Orice viitoare propuneri cu privire la acest subiect vor fi bazate pe rezultatul evaluării.
Potrivit analiştilor, monedele de 1 şi 2 eurocenţi costă foarte mult pentru a fi fabricate şi deseori ajung în portofelele cetăţenilor fără a fi utilizate, potrivit Agerpres.
Recenta apreciere a monedei euro, îngrijorătoare
Banca Centrală Europeană se arată îngrijorată de recenta apreciere a monedei euro.
„Recenta apreciere a monedei euro este îngrijorătoare, deoarece generează presiuni descendente suplimentare asupra preţurilor, într-o perioadă în care inflaţia este deja scăzută.
Implicaţiile asupra politicii monetare sunt evidente: dacă presiunile descendente periclitează obiectivul nostru privind stabilitatea preţurilor va trebui să intervenim. Dacă, totuşi, vor apărea efecte opuse, măsurile pe care le-am luat deja ar putea fi suficiente”, a afirmat Ignazio Visco, membru al Consiliului guvernatorilor BCE.
La 1 septembrie, euro s-a apreciat la 1,2011 dolari, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lui 2018. Aprecierea euro erodează competitivitatea exporturilor şi reduce inflaţia, deoarece importurile devin mai ieftine.
Vineri, s-a depreciat până la 1,1630 dolari, din cauza temerilor privind efectele creşterii numărului de cazuri de coronavirus în Europa.