ATENTATUL de la BURGAS: Teroristul sinucigaş ar fi un suedez, membru al Qaida

ATENTATUL de la BURGAS: Teroristul sinucigaş ar fi un suedez, membru al Qaida

Teroristul sinucigaş care a provocat atentatul sângeros pe aeroportul de la Burgas ar fi un cetăţean suedez, membru al reţelei teroriste Al-Qaida, susţin surse neoficiale, citate de presa bulgară.

UPDATE 3: Mai mult de 30 de israelieni răniţi în atentatul de ieri au sosit, azi, la Tel Aviv, la bordul unui avion al armatei israeliene. Alţi turişti israelieni care se aflau în Bulgaria, dar care nu au avut nevoie de spitalizare, au revenit cu zboruri comerciale. "Ceea ce am văzut este imposibil de descris. Am văzut morţi şi răniţi, a fost îngrozitor", a povestit Yair Zauri, care s-a aflat la Burgas în momentul exploziei.

În total, 36 de persoane au fost evacuate în spitale israeliene, a indicat Zaki Heller, purtător de cuvânt al Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii. Alte trei victime ale atentatului, grav rănite, sunt transportate din Bulgaria cu un avion militar, a informat armata. UPDATE 2: Aeroportul de la Burgas a fost redeschis azi, la ora 17.30, la exact 24 de ore după atentatul provocat de un terorist sinucigaş, în care şi-au pierdut vieţile opt oameni, iar alţi peste 30 au fost răniţi. Aeroportul a fost închis imediat după explozia bombei într-un autocar cu turişti israelieni,

În cele 24 de ore în care aeroportul de la Burgas a fost închis toate zborurile au fost redirecţionate spre Varna. În toate aeroporturile, gările, autogările şi oficiile poştale din Bulgaria este introdus cod roşu de ameninţare teroristă, iar măsurile de securitate sunt sporite. UPDATE 1: Ministerul Afacerilor Externe din Iran a dat publicităţii o declaraţie în care condamnă ferm atacul cu bombă contra turiştilor israelieni. "Republica Islamică, fiind cea mai mare victimă a terorismului, denunţă terorismul ca fiind inuman şi îl condamnă cu fermitate", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE iranian, Ramin Mehmanparast. El a adăugat că politica Iranului, de foartă multe vreme, este aceea de a denunţa toate actele de terorism. Autorul: Mehdi Mohamed Gezli Utilizatori de internet ar fi recunoscut tânărul după fotografiile difuzate de Ministerul bulgar al Internelor şi susţin că este vorba de Mehdi Mohamed Gezli, născut în anul 1979, la Stockholm, dintr-o mamă finlandeză şi un tată algerian, transmite site-un Inc.bg. Gezli a studiat drept islamic în Pakistan, înainte de 11 septembrie 2001, iar în decembrie acelaşi an a fost reţinut şi trimis la Guantanamo. În anul 2004 a fost eliberat, după ce s-a considerat că el nu mai reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA. El s-ar fi întors în Suedia cu un avion militar asigurat de guvernul de la Stockholm, care a acoperit toate costurile. Aceste informaţii nu sunt confirmate deocamdată de nicio sursă oficială. Ministrul bulgar al internelor, Ţvetan Ţvetanov, a declarat joi după-amiază că este gata expertiza ADN a presupusului terorist. Ţvetanov a spus că există deja informaţii privind naţionalitatea acestuia, dar a refuzat orice detalii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul bulgar de Interne a difuzat joi cadre video în care poate fi văzut presupusul terorist sinucigaş responsabil pentru atentatul de la aeroportul internaţional al oraşului Burgas (sud-estul Bulgariei). Înregistrarea de la camerele de luat vederi ale aeroportului arată un tânăr cu păr lung şi rucsac care se plimbă în sala de aşteptare a aeroportului. În atentatul produs la ora 17.25 miercuri şi-au pierdut vieţile şapte persoane - şase turişti israelieni şi şoferul bulgar al autocarului. Alţi peste 30 au fost răniţi, trei dintre care sunt în continuare în stare gravă şi au fost internaţi la spitale din Sofia. Turiştii au sosit în Bulgaria cu zborul nr. 392 al companiei Air Via care a aterizat la ora 16.43. Cu acest avion au călătorit 154 de persoane, dintre care 146 adulţi şi opt copii. Se presupune că după aterizarea avionului, teroristul care a stat până atunci în sala de aşteptare s-a alăturat turiştilor şi s-a dus la autocar împreună cu ei. Explozia s-a produs în momentul în care el îşi punea bagajele în portbagajul vehiculului. Sursa: AGERPRES