Atentatul de la Burgas: Atacatorul sinucigaş ar fi intrat în Bulgaria dinspre România

Atentatul de la Burgas: Atacatorul sinucigaş ar fi intrat în Bulgaria dinspre România

Teroristul sinucigaş care a provocat explozia în autocarul cu turişti israelieni pe aeroportul din Burgas a intrat în Bulgaria dinspre România, scrie cotidianul sofiot "Monitor".

Acesta este scenariul de bază investigat de serviciile bulgare, scrie ziarul bulgar citat de Agerpres.  La câteva ore după atentatul sângeros de miercuri în care şi-au pierdut viaţa cinci turişti israelieni şi şoferul bulgar al autocarului, fotografia presupusului terorist a fost trimisă poliţiei de la Ruse. Cu această imagine la dispoziţie, poliţiştii din oraşul dunărean intră în toate hotelurile, birouri de schimb valutar şi restaurante şi întreabă angajaţii dacă au văzut acest bărbat. Autorităţile bulgare presupun că teroristul a petrecut la Ruse între 4 şi 7 zile înainte de a se îndrepta spre Burgas.

Cel mai probabil, atacatorul a avut complici în Bulgaria care l-au ajutat să-şi găsească o locuinţă lângă aeroport şi să se familiarizeze cu zona. Nu se ştie deocamdată dacă prezumtivii suspecţi bulgari sunt membri ai unei reţele teroriste sau şi-au oferit serviciile contra cost. Ziarul reia informaţiile apărute în presă imediat după atentat, conform cărora, cu câteva ore înaintea exploziei, cineva ar fi sunat la agenţia de voiaj care se ocupa de organizarea vacanţei turiştilor israelieni pentru a avertiza că vor fi două bombe. Angajaţii agenţiei nu au luat însă în serios acest avertisment şi nici nu au sunat la poliţie, notează Agerpres. Ajutat de cel puţin trei străini Atentatorul nu a fost singur, ci a fost ajutat de cel puţin trei străini, susţine jurnalul "Standart", citând surse din anchetă. Poliţiştii cred că bomba ar fi putut fi activată de la distanţă. Ei cred că teroristul a întârziat să urce în autocar şi, în acel moment, unul dintre complicii lui a activat bomba, de teamă ca nu cumva bărbatul să renunţe în ultima clipă. Această versiune este confirmată de faptul că explozia nu a avut loc în interiorul autocarului unde numărul victimelor ar fi fost mult mai mare, ci în afara lui, în momentul în care călătorii îşi puneau bagajele în portbagaj.

Ministerul bulgar de Interne a difuzat ieri cadre video în care poate fi văzut presupusul terorist sinucigaş responsabil pentru atentatul de la aeroportul internaţional din Burgas. Înregistrarea de pe camerele de luat vederi ale aeroportului arată un tânăr cu părul lung şi rucsac care se plimbă în sala de aşteptare a aeroportului. Potrivit poliţiştilor, până la aterizarea avionului, atentatorul a stat în sala de aşteptare şi abia după aceea s-a alăturat turiştilor şi s-a dus la autocar împreună cu ei. Explozia s-a produs în momentul în care el îşi punea bagajele în portbagajul vehiculului. Nu este suedez

Ne puteți urmări și pe Google News

Singurul act de identitate găsit asupra teroristului este un permis de conducere eliberat în Michigan pe numele lui Jacque Felipe Martin cu domiciliul la Baton Rouge, Louisiana. Autorităţile bulgare şi biroul federal de investigaţii FBI al Statelor Unite nu au reuşit să găsească în bazele lor de date un om cu această identitate şi se presupune că permisul de conducere este fals.

Presa bulgară relatează şi ipoteza respinsă de Ministerul de Interne potrivit căreia teroristul sinucigaş ar fi un cetăţean suedez membru al reţelei teroriste Al-Qaida. CITIŢI ŞI:

  • Atentat sinucigaş la mai puţin de 250 km de România. Occidentul, şocat de atacul din Burgas | VIDEO
  • ATENTATUL de la BURGAS: Teroristul sinucigaş ar fi un suedez, membru al Qaida
  • ATENTATUL DE LA BURGAS. Directorul SRI a avertizat în EVZ: Percepţia că nu ni se poate întâmpla nimic este falsă!
  • OPT MORŢI în urma atentatului terorist în Bulgaria. PRIMELE IMAGINI cu atacatorul sinucigaş, care avea acte de Michigan | VIDEO