Evenimentul Zilei > International > ATENTATELE TERORISTE. 150 de percheziții în mediile islamiste din FRANȚA
ATENTATELE TERORISTE. 150 de percheziții în mediile islamiste din FRANȚA

ATENTATELE TERORISTE. 150 de percheziții în mediile islamiste din FRANȚA

Peste 150 de percheziţii în mediile islamiste au avut loc în Franţa, după atentatele de vineri, a anunţat prim-ministrul francez, Manuel Valls.

La Lyon au fost confiscate arme, printre care un lansator de rachete, veste antiglonţ, mai multe pistoale şi o puşcă de asalt Kalaşnikov. Cinci persoane au fost reţinute, potrivit unei surse apropiate de dosar.

Starea de urgenţă decretată în Franţa sporeşte libertatea de acţiune a poliţiştilor, care au confirmat 'zeci de percheziţii'.

'Ne folosim de cadrul legal al stării de urgenţă pentru a interoga persoane care fac parte din mişcarea jihadistă radicală… şi pe cei care incită la ură împotriva republicii', a declarat Valls la postul de radio RTL.

Prim-ministrul a făcut apel la francezi să dea dovadă de 'o foarte mare vigilenţă'.

'Îi invit pe toţi să dea dovadă de stăpânire, prudenţă şi vigilenţă. Da, comportamentul fiecăruia se va modifica în raport cu această ameninţare teroristă', a spus el.

'Acest act de război, acest nou război, pentru că evident în Franţa nu este vorba de un război convenţional, ne obligă la o atitudine, la o mobilizare… la o foarte mare vigilenţă, la un foarte mare control, la sânge rece', a subliniat Valls.

'Daesh (acronimul arab al grupării Statul Islamic) nu poate câştiga acest război împotriva noastră, dar această organizaţie încearcă să ne slăbească, să ne divizeze, să facă în aşa fel ca francezi să se întoarcă unii împotriva altora', a spus Manuel Valls.