Atentatul din noaptea de luni spre marți de la Magnanville (periferia pariziană) se înscrie în această linie, ca și cel de la Orlando, în Statele Unite: doi funcționari de poliție uciși cu sânge rece, în propria lor casă, de către un tânăr de 25 de ani – Larossi Abballa.


FOTO: Autorul atacului, Larossi Abballa, un francez cu familie de origine marocană FOTO: FACEBOOKScene de coșmar

Polițistul a fost atacat în fața casei și ucis cu 9 lovituri de cuțit. Înainte să moară a reușit să dea alertă. Soția lui și copilul au fost luați ostatici în propria casă și femeia, ucisă la rândul ei, în fața copilului de 3 ani.

Și dacă mai era nevoie să adauge ceva cruzimii gestului său: asasinul a filmat atacul timp de 13 minute și l-a publicat pe Facebook.


FOTO: Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, luat la întrebări de jurnaliști FOTO:AGERPRESÎn aceste imagini ale ororii filmate în timp real se văd cadavrele însângerate ale celor doi polițiști, pentru câteva clipe chiar și copilul retras într-un colț, iar individul spune „nu știu încă ce voi face cu el”.

Urmează un delir mistic și: „acest Euro va fi un imens cimitir”.

Trupele speciale ale poliției (RAID) au ajuns rapid la domiciliul polițiștilor și au antamat negocieri care au durat mai bine de trei ore, fără rezultat.

Spre miezul nopții asaltul a fost dat, iar teroristul a fost ucis pe loc.

Actul a fost imediat revendicat de către Statul Islamic.

„Islamismul trebuie incriminat”

Culmea ironiei, în seara precedentă principalele dezbateri televizate fuseseră consacrate atacului de la Orlando, iar specialiștii în islamism radical au atenționat că e greșit să considerăm că cei care recurg la acte teroriste sunt nebuni: sunt persoane cu spiritul întreg, care aleg cu bună știință și în cunoștință de cauză să ucidă.

Ceea ce asasinul de la Orlando a făcut în numele Daesh, statele islamiste o fac în numele legii: homosexualii sunt pedepsiți cu moartea în state considerate încă onorabile – Arabia Saudită, Katar, Brunei etc.

Dezbaterea a fost reluată ieri dimineață, cu accente care în urmă cu doi-trei ani ar fi fost de neconceput: islamismul trebuie incriminat (în sensul penal), „nu te poți ascunde în spatele unei ideologii naziste pentru a face orice îți trece prin cap”. A fost evocat cazul unei chelnerițe de la Nisa, agresată pentru că servea băuturi alcoolice în timpul Ramadanului.

„Este un act incontestabil terorist”

După un comunicat încă ezitant emis în cursul nopții de către Elysée, președintele Hollande s-a exprimat mult mai clar ieri dimineață calificând actul drept „incontestabil terorist”.

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a anunțat că va permite polițiștilor să își păstreze armele la domiciliu după încheierea serviciului, ceea ce până acum făcea obiectul dezbaterilor.

Cine este Larossi Abballa

Larossi Abballa este de origine marocană, născut în Franța și trăia împreună cu bunicii lui la Mantes-la-Jolie unde se află și comisariatul în care lucrau cei doi polițiști asasinați.

Abballa a fost deja arestat și încarcerat, în 2013, pentru „asociație de răufăcători” într-o filieră jihadistă, iar „Caietul electronic de legătură”, care l-a însoțit în diversele închisori prin care a trecut, semnalează radicalizarea individului care inițial era cunoscut de către serviciile de poliție pentru delicte mărunte – furt, acte de violență…

Nu au fost găsite arme la domiciliul său, însă poliția anunța că urmează arestări în legătură cu acest caz, ceea ce înseamnă că au fost găsite informații importante privind legăturile individului cu filierele jihadiste.

Te-ar putea interesa și: