Opt persoane au murit şi alte 30 au fost rănite, dintre care două grav, în acest atentat, Ministerul israelian de Interne confirmând decesul a cinci israelieni.
Turiştii au sosit din Israel în Bulgaria cu o cursă charter a companiei Air Via şi se îmbarcaseră în autobuzul care urma să-i ducă într-o staţiune de pe litoral.
După explozie, scena era una de coşmar: trupuri împrăştiate peste tot, bucaţi de metal atârnau din acoperişul distrus al autocarului şi un fum negru se ridica deasupra aeroportului.
Toate zborurile au fost anulate imediat, iar poliţiştii au interzis intrarea în zonă. Camerele de supraveghere şi ancheta autorităţilor au demonstrat că atentatorul nu se remarca deloc în mulţimea de turişti israelieni, a declarat ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, citat de presa internaţională.
"Sinucigaşul avea un permis de conducere fals emis în SUA, în statul Michigan", le-a spus ministrul jurnaliştilor.
"Arăta ca un turist obişnuitavea pantaloni scurţi şi un rucsac în spate", a precizat oficialul. Forţele speciale au obţinut o mostră ADN din degetele bărbatului şi încearcă să stabilească identitatea acestuia.
Serviciile secrete bulgare spun că nu aveau indicii despre un posibil atac terorist. Totuşi, oficialii israelieni avertizaseră, la începutul anului, că Bulgaria, o destinaţie populară pentru turiştii israelieni, este vulnerabilă la atacurile militanţilor islamişti, care pot intra în ţară prin Turcia.
Diplomaţi israelieni au fost ţinte ale unor atentate, în ultimele luni, iar Israelul a dat vina pe Iran pentru aceste acţiuni. Teheranul neagă orice implicare, dar analiştii spun că ar putea fi vorba de răzbunarea cercetătorilor iranieni din domeniul nuclear, asasinaţi în ultimii ani.
Avertismentul directorului SRI
Cu câteva luni înainte de aceste evenimente tragice, într-un interviu pentru EVZ, directorul SRI, George Maior, regreta că opiniei publice i se transmite mesajul fals că ţara noastră este ferită de riscul atentatelor teroriste.
"Faptul că am avut linişte până acum este important, este şi contribuţia SRI. Avem Brigada Antiteroristă, dar direcţia de informaţii antiteroriste din SRI contează la fel de mult. Misiunea noastră este de a preveni producerea unor evenimente cu caracter terorist şi până acum am reuşit", spunea Maior, amintind operaţiuni legate de banii organizaţiilor teroriste, circulaţia persoanelor sau organizarea unor celule teroriste pe teritoriul naţional.
Occidentul, şocat de atacul din Burgas
Oficiali din întreaga lume au condamnat, ieri, actul terorist din Bulgaria, pe care îl consideră "barbar". Ei cer ca autorii să fi e judecaţi şi să plătească pentru fapta lor "revoltătoare"
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a condamnat "fără rezerve” atacul terorist de pe aeroportul din Burgas, subliniind că autorii "actului barbar trebuie aduşi în faţa justiţiei”.

Bulgarii şi-au intensifi cat securitatea în zonele cu comunităţi evreieşti
FOTO: REUTERS

"Condamn acest act laş şi plin de ură contra unor turişti inocenţi. Este în desfăşurare o anchetă detaliată a autorităţilor din Bulgaria şi Israel”, dădea asigurări Schultz într-o declaraţie de presă Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat şi el, în termeni duri, atacul soldat cu 8 morţi şi 30 de răniţi.
"Terorismul în toate formele şi manifestările sale nu poate fi niciodată tolerat şi justificat”, afirmă Rasmussen. Şi Comisia Europeană a condamnat "atacul terorist oribil".
Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, l-a contactat pe ministrul bulgar de Interne, pentru a oferi sprijinul CE. Europol este pregătit să ajute autorităţile bulgare în timpul investigaţiei, dacă i se cere acest lucru.
"Comisia stă alături de statele membre UE în lupta împotriva acestor acte barbare şi în aducerea autorilor în faţa justiţiei”, a adăugat Malmström.
Rusia a condamnat, la rândul său, "actul comis de terorişti al căror singur scop a fost omorârea civililor nevinovaţi, între care se află femei şi copii", precizează MAE rus.
Persoanele implicate în această crimă trebuie identificate şi pedepsite, adaugă diplomaţia rusă. Preşedintele SUA, Barack Obama, a promis că Statele Unite vor oferi "tot sprijinul necesar" pentru identificarea responsabililor.
"Atentatele contra civililor nevinovaţi, printre care şi copii, sunt complet revoltătoare", afirmă Obama, insistând asupra "angajamentului inalterabil al SUA faţă de securitatea Israelului".
Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, s-a declarat "îngrozită şi şocată" de atentat. "Responsabilii trebuie arestaţi şi condamnaţi", a adăugat ea.
Mai mulţi comisari europeni au condamnat acest atentat în mesaje postate pe reţelele de socializare
Ce îi împinge pe luptătorii pentru Jihad să se arunce în aer
Luciana Pop
După atentatele din 11 septembrie, cele de la Madrid şi Londra, la care se adaugă atacurile sinucigaşe tot mai frecvente ale ultimilor ani din Israel, Irak, Turcia, Afganistan sau alt colţ al globului, experţii au încercat să afle ce îi determină pe kamikaze să se arunce în aer, dincolo de fundamentalismul religios.

Presa bulgară a difuzat imagini cu atacatorul sinucigaş, în aeroportul din Burgas
FOTO: REUTERS

Portretul jihadistului, creionat de experţi, arată astfel: bărbat /femeie (tineri), aşezat pe o carpetă cu o armă AK-47 şi Coranul alături, rugându-se la Allah şi acuzând occidentali pentru ceea ce li se întâmplă.
De ce alege un kamikaze să se arunce în aer, în loc să comită un atac normal? Teoria cea mai vehiculată până acum era că jihadiştii ar avea "creierele spălate" din cauza fundamentalismului religios şi ar fi iniţiaţi de mici în cultul morţii.
Studii noi susţin însă că terorismul sinucigaş este provocat de ocupaţia străină, şi nu de fundamentalismul islamic sau altă ideologie. Peste 95% dintre toate atacurile sinucigaşe care au avut loc în întreaga lume din 1980 până în prezent (peste 2200) au venit ca răspuns la ocupaţia străină.
Cei care sunt dispuşi să-şi dea viaţa în Jihad învaţă, în unele cazuri, să manevreze arme automate şi arta camuflajului. Cea mai importantă latură a antrenamentelor atacatorilor sinucigaşi rămâne însă cea psihologică.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/l7t9ALkLQYo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/2edY8XNapRY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Citiţi şi:

  • Atentatul de la Burgas: Teroristul ar fi un suedez, membru al Qaida
  • ATENTATUL DE LA BURGAS. Directorul SRI a avertizat în EVZ: Percepţia că nu ni se poate întâmpla nimic este falsă!
  • CSAT a decis menţinerea nivelului de alertă teroristă: albastru precaut
  • OPT morţi în urma atentatului terorist în Bulgaria. PRIMELE IMAGINI cu atacatorul sinucigaş, care avea acte de Michigan