Evenimentul Zilei > International > ATACURILE cu mașina, preferatele TERORIȘTILOR: sunt IMPOSIBIL de prevenit
ATACURILE cu mașina, preferatele TERORIȘTILOR: sunt IMPOSIBIL de prevenit

ATACURILE cu mașina, preferatele TERORIȘTILOR: sunt IMPOSIBIL de prevenit

Camioneta care a intrat joi în mulțime în centrul Barcelonei este doar ultimul dintr-o lungă serie de atacuri teroriste pe tot cuprinsul Europei dar și America.

Folosirea unei mașini pentru a intra cu ea în pietoni și a produce astfel cât mai multe victime a devenit unul dintre modurile de acțiune preferat de teroriștii din întreaga lume. Apărut inițial în Israel, unde teroriștii palestinieni îl folosesc adeseori, acest model de atac „a prins” rapid și în Occident, pentru că nu reclamă arme mai greu de procurat, nici pregătire specială. În plus, este și greu de prevenit.

Statele Unite

Pe 12 august, la Chalottesville, în statul Virginia, pe fondul ciocnirilor între extremiști de stânga și de dreapta, o mașină condusă de un simpatizant nazist a intrat în mulțime, ucigând o femeie de 32 de ani și rănind alte 19 persoane.

Atacul a devenit ulterior motivul unei noi inflamări politice, Donald Trump fiind acuzat că nu a făcut distincție între cele două tabere extremiste, acuzându-i deopotrivă atât pe militanții de stânga cât și pe cei de dreapta.

Franța

Pe 14 iulie 2016, la Nisa, un camion condus de un tunisian, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, intră în viteză în mulâimea strânsă pe faleză pentru a vedea focurile de artificii organizate cu prilejul Zilei Franței: 86 de persoane sunt ucise, alte peste 400 fiind rănite. Atentatul a fost revendicat de ISIS.

Anterior, avuseseră loc în Franța alte două atacuri cu mașină, în 2014 și 2016, dar acestea nu fuseseră calificate ca acte teroriste. Pe 1 ianuarie, la Valence, un francez de origine tunisiană a intrat cu mașina în patru militari, care păzeau moscheea din localitate, iar aceștia ua răspuns cu focuri de armă.

Pe 21 decembrie 2014, la Dijon, un șofer a intrat în mulțime, strigând „Allahu Akbar” și rănind 13 persoane. Autoritățile au stabilit că atacatorul nu este terorist, ci nebun.

Ultimul atac cu mașină din Franța a avut loc pe 9 august, când, la Levallois-Perret, în suburbiile Parisului, o mașină a intrat în șase soldați care făceau parte din dispozitivele anti-tero „Sentinelle”, rănindu-i. Șoferul, Hamou Bachir, un algerian de 37 de ani, a fost prins abia după câteva ore și rănit de poliție cu focuri de armă. Acum, el se află spitalizat.

Germania

Pe 19 decembrie 2016, la Berlin, tunisianul Amis Amri, intră la volanul unui camion de mare tonaj în mulțimea care participa la un târg de Crăciun, făcând 12 morți și 48 de răniți. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic.

Marea Britanie

Pe 3 iunie, în centrul Londrei, o camionetă a intrat în mulțimea de pe London Bridge, înainte de a-și încheia cursa aproape de Borough Market, omorând șapte persoane. Trei dintre teroriștii de la bordul mașinii au atacat apoi mulțimea cu cuțite. 48 de persoane au fost rănite. Teroriștii au fost împușcați.

Pe 22 martie, la Londra, un britanic convertit la islam, Khalid Masood, intră cu mașina sa în mulțimea de pe podul Westminster, omorând cinci persoane și rănind alte cincizeci. Apoi, Masood înjunghie cu un cuțit un polițist înainte de a fi împușcat în curtea clădirii Parlamentului. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic.

Un precedent a avut loc și în mai 2013. Doi londonezi de origine nigeriană l-au lovit cu mașina pe soldatul Lee Rigby, înainte de a-l înjunghia cu cuțitele. Într-o înregistrare făcută după atac, teroriștii afirmau că au vrut să îi răzbune pe „musulmanii omorâți de soldații britanici”.

Suedia

Pe 7 aprilie 2017, la Stockholm, uzbekul de 39 de ani, Rahmat Akilov, aflat la volanul unui camion furat, intră în mulțimea de pe Drottnigattan, o stradă aglomerată din capitala Suediei, și își încheie cursa într-un magazin, omorând cinci persoane și rănind alte cincisprezece. Arestat, Akilov recunoaște că a fost vorba de un act terorist. Poliția a declarat că atacatorul încercase să intre în rândurile ISIS, în 2015.

Canada

În octombrie 2014, la Montreal, un canadian de 25 de ani, convertit la islamism, lovește cu mașina trei militari: unul este ucis, altul este rănit. Înconjurat de poliție după o urmărire nebună, teroristul iese din mașină cu un cuțit în mână și este împușcat.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: