În prima rundă a votului pentru nominalizarea Republicanilor, Francois Fillon a obținut 44,1% dintre voturi, în timp ce primarul de Bordeaux, Juppe, a obținut 28,5%. Alți cinci candidați nu au trecut mai departe.  

Candidații au început să se contreze pe diverse teme.

Alain Juppe susține că rivalul său și-a schimbat o declarație mai veche, când spunea că „avortul este un drept fundamental al omului”, scrie BBC.

Fillon, care, personal se opune avortului, dar nu este de acord cu revizuirea legislației în acest sens, a reacționat cu furie și a spus: „Niciodată nu m-aș fi gândit că prietenul meu s-ar putea coborî atât de mult”.

O altă fostă colegă, învinsă în alegerile primare, Nathalie Kosciusko-Morizet, care acum îl susține pe Alain Juppe, a reluat acuzații la adresa lui Fillon, spunând că acesta a refuzat să-i ofere un post de ministru pentru că era gravidă.

Aceste afirmații au fost făcute în 2013, pentru rețeaua americană de televiziune NBC, când spunea că i-a fost refuzat de două ori, postul de ministru, când era gravidă. A doua oară, în 2009, Fillon era premier.

„Este adevărat”, spunea Nathalie Kosciusko-Morizet pentru Franceinfo TV. Dar a adăugat că e o problemă din trecut, pentru care Fillon și-a exprimat regretul și despre care multe femei spun că e o problemă generală în Franța.

Nathalie Kosciusko-Morizet a fost ministrul adjunct pentru Ecologie iunie 2007- ian 2009, între 2009-nov 2010 ministru adjunct pentru palnificare strategică și dezvoltare digitală, iar între noiembrie 2010-februarie 2012 ministru al Ecologiei și dezvoltării sustenabile.

Fillon a fost criticat și de liderul centrist Francois Bayrou pentru propunerile sale de reforme economice liberale, pe care le consideră „periculoase”, și care includ reducerea a jumătate de milion de locuri de muncă din sectorul public și schimbarea săptămânii de lucru de 35 de ore.