ATAC DIN INTERIORUL partidului, în privința modificării Codului penal! Un europarlamentar PSD DĂ CĂRȚILE PE FAȚĂ

ATAC DIN INTERIORUL partidului, în privința modificării Codului penal! Un europarlamentar PSD DĂ CĂRȚILE PE FAȚĂ

Europarlamentarul Cătălin Ivan a lansat, vineri, un atac la adresa propriului partid, făcând referire la modificările aduse în Codul Penal în privința spălării banilor, însă a criticat și DNA despre care spune că „se preface că nu vede marile tunuri din economia românească”, inclusiv în afacerile șefului PSD, Liviu Dragnea.

Cătălin Ivan scrie, într-o postare pe Facebook, făcând referire la practica DNA, că este inadmisibil ca un om să fie prezentat ca vinovat și să fie arestat luni de zile pentru ca la finalul procesului să fie găsit nevinovat și nimeni să nu răspundă pentru acest lucru.

Pe de altă parte, europarlamentarul se întreabă ce legătură au problemele mari din justiția românească cu modificările făcute în Codul penal în privința spălării banilor și de ce „trebuie anulată confiscarea extinsă în cazul infracțiunilor atât de grave precum albirea banilor proveniți din infracțiuni”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De oricâtă bunăvoință aș vrea să dau dovadă și să găsesc circumstanțe favorabile modificărilor aduse de PSD+ALDE+UDMR codurilor penale, nu pot. Da, DNA se preface, de ani de zile, că nu vede marile tunuri date în economia românească, în investițiile cu fonduri europene, în afacerile lui Dragnea, acelea serioase, nu în astea cu angajarea a două persoane la o instituție publică. Da, sunt abuzuri în unele anchete penale. Da, este inadmisibil ca un om să fie prezentat ca fiind vinovat, să fie arestat luni de zile pentru ca la finalul procesului să fie găsit nevinovat și nimeni să nu răspundă pentru distrugerea vieții lui. Sunt probleme mari, care trebuie rezolvate. Și totuși, ce au toate astea în comun cu modificările aduse ieri, de exemplu, la Codul penal în privința spălării banilor? De ce trebuie anulată confiscarea extinsă în cazul infracțiunilor atât de grave precum albirea banilor proveniți din infracțiuni?

Ce înseamnă spălarea banilor? Înseamnă că o persoană sau un grup organizat folosește un circuit financiar aparent curat – o firmă care nu aparține persoanei în cauză, ci unei terțe persoane – pentru a legaliza banii proveniți din infracțiuni precum corupție, trafic de droguri, trafic de persoane șamd. Confiscarea extinsă permitea ca acelei firme sau persoanelor interpuse să li se confiște bunurile, dacă se dovedea că persoana acuzată de spălarea banilor le transferase aceste valori. Ieri, în comisia Iordache, această prevedere s-a anulat. Evident, imediat te duci cu gândul la interesul lui Liviu Dragnea și la averea sa, care nu figurează în nicio declarație de avere, dar despre care știe toată lumea, inclusiv Brazilia, numai DNA nu găsește probe.

Amendamentul a venit de la CSM, dar aș vrea să aflu argumentele, cu atât mai mult cu cât avansez în proiectul meu de construcție a unui mecansim european de confiscare a averilor ilicite”, a scris Cătălin Ivan pe Facebook.