UPDATE 8: Televiziunea oficială de la Damasc a confrimat şi decesul unei a treia persoane, şeful celulei de criză, creată după declanşarea revoltelor, generalului Hassan Turkmani.
UPDATE 7: Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a declarat, într-o conferinţă de presă, că Siria se îndreaptă rapid spre o situaţie ieşită de sub control, după o „reală escaladare a luptelor”. Panetta spune că preşedintele Bashar trebuie să plece de la putere, pentru ca ţara să aibă parte de o tranziţie paşnică.
UPDATE 6: Ministrul britanic de Externe, William Hague, spune că atentatul cu bombă din Damasc demonstrează necesitatea adoptării unei rezoluţii ONU, care să pună capăt acestei crize. „Incidentul, pe care îl condamnăm, confirmă nevoia urgentă pentru adoptarea unei rezoluţii pe Capitolul 7 de către Consiliul de Securitate al ONU”, a spus el.
UPDATE 5: Comandamentul Armatei Siriene Libere a anunţat „veştile bune legate de operaţiunea extraordinară din această dimineaţă”, care a vizat sediul central al Securităţii Naţionale şi uciderea unor oficiali responsabili pentru „masacrele barbare din Siria”, potrivit BBC.
UPDATE 4: Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, spune că „atacul demonstrează „nevoia urgentă de tranziţie politică” în Siria. 
UPDATE 3: Siria şi-a desemnat un nou ministru al apărării, în persoana generalului Fahad Jassim al-Freij, care îl înlocuieşte pe Daoud Rajha, ucis în atentatul cu bombă, a anunţat televiziunea publică de la Damasc, preluată de Reuters.

Freij, care a ocupat funcţia de şef al Statului Major al armatei siriene, este originar din provincia Hama, nucleu al mişcării sociale declanşată în urmă cu peste 16 luni împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

UPDATE 2: Regimul de la Damasc a promis că îi va pedepsi pe cei care se fac responsabili de atac şi că va „tăia toate mâinile care ameninţă securitatea ţării”. „Forţele armate sunt decise să elimine criminalii şi bandele ucigaşe şi să îi urmărească oriunde ar merge”, se spune într-un comunicat militar citat de televiziunea de stat.

UPDATE 1:  Assef Shawakat, cumnatul preşedintelui Assad, a fost, de asemenea ucis, în atentatul sinucigaş, informează postul de televiziune al mişcării Hezbollah, Al Manar. Conform unor surse de la Damasc, acesta a murit la spitalul unde fusese tranportat. 
Atacul a avut loc în timp ce la Biroul Securităţii Naţionale din Damasc avea loc o reuniune a oficialilor sirieni. Alte câteva persoane au fost rănite, relatează BBC.
Întreaga zonă din jurul clădirii, din districtul Rawda, a fost evacuată. Atacul a avut loc în timp ce rebelii sirieni au declanşat o amplă ofensivă asupra Damascului, însă oficialii sirieni au subestimat atacurile.
„Ministrul Apărării a fost martirizat de către atacurile teroriste care au vizat clădirea securităţii naţionale”, a transmis televiziunea de stat.
Atentatul a fost revendicat pe Facebook de gruparea islamistă Liwa el-Islam.
Se pare că autorul atacului lucra ca gardă de corp pentru unul dintre oamenii aflaţi în anturajul apropiat al lui al-Assad.

Generalul Rajiha deţinea funcţia de ministru al Apărării de mai puţin de un an, anterior fiind şeful stafului. El se afla pe lista neagră a SUA pentrul rolul pe care l-ar fi avut în reprimarea  revoltelor.  Conform unor surse, Rajuha era creştin ortodox, lucru destul de rar în rândul armatei şi al guvernului de la Damasc, dominat de alawiti.
Clădirea, care dispune de un înalt sistem de protecţie, se află în cartierul Rada, în centrul capitalei. Securitatea naţională este condusă de generalul Hic Ham Ikhtiar.
Acesta este persoana cheie în acţiunea de reprimare dusă de regim împotriva revoltei ce s-a declanşat în martie 2011. El se află din 23 mai 2011 pe lista persoanelor sancţionate de UE.
Există puţine comentarii ale puterii privind confruntările de la Damasc, însă postul public de televiziune a indicat că forţele de securitate izgonesc „ultimele rămăşiţe ale unor grupări teroriste” în suburbia Midan, situată în apropiere de centrul Damascului.