În această dimineaţă, la Televiziunea Română, comisiile de evaluare şi-au început lucru. Nemulţumiţi de modul în care decurge evaluarea, dar şi de deciziile luate de administraţia Săftoiu privind restructurarea instituţie, 300 de angajatii TVR  au ieşit în curtea televiziunii, printre ei aflându-se şi lideri sindicali.
Protestul a fost spontan, iar oamenii spuneau că sunt disperaţi de ceea ce se întâmplă în instituţie. S-au strigat lozinci contra lui Claudiu Săftoiu. În jurul orei 10.15 manifestanţii s-au împrăştiat.
UPDATE 15.00. Săftoiu a trimis o scrisoare prin care invită la dialog şi recunoaste că, din cauza presiunilor, în documente s-au strecurat greşeli. Protestatarii refuză orice negocieri şi cer demisia conducerii
UPDATE 14.20: Iaşi şi Timişoara contestă evaluările angajaţilor

La Iaşi, au ieşit în curtea instituţiei câteva zeci de angajaţi ai postului teritorial. Doru Spulber, adjunctul liderului de sindicat a declarat: „Nu intrerupem emisia, ies la protest doar cei care sunt liberi. Vom protesta si mâine. Miercuri ni s-a transmis că va vei cineva sa facă evaluarea. Nu ştim exact cine este şi ce va face aici".

Un număr de 40 de angajaţi ai postului local al televiziunii naţionale au protestat luni. Oamenii au ieşit în curtea Studioului teritorial TVR Timişoara, pe str. Pestalozzi. Reporterii şi cameramanii, alături de personalul tehnic şi din montaj, sunt nemulţumiţi că şefii lor de la Bucureşti vor să concedieze aproape 25 dintre ei. Protestatarii au declarat că măsura care prevede o reducere de personal cu 900 de persoane la nivel naţional nu ţine cont de punctele lor de vedere.
„Considerăm că metodele de restructurare sunt ciudate şi neortodoxe. Nu s-a ţinut cont de nicio altă părere, cu toate că au fost nişte consultări la Bucureşti cu reprezentanţii sindicatului. La Timisoara vor fi daţi afară vreo 25 de oameni″, a declarat Gheorghe Gapsa, liderul de sindicat al angajaţilor din studioul territorial TVR de la Timişoara.

UPDATE 14.12. Claudiu Săftoiu a solicitat protestatarilor să facă un grup de 20 de persoane care să intre la negocieri. Discuţiile vor începe în jurul orei 15.00.
UPDATE 13.45. Şi realizatorul Mihai Rădulescu, membru supleant în CA al Tvr, ales ca reprezentant al salariaţilor, protestează faţă de „imixtiunea carnetelor de partid în teelviziunea publică”. Rădulescu susţine că este „şocantă” cooptarea unor politicieni în comisiile de evaluare ale salariaţilor din televiziunea publică şi crede că s-a mers prea departe. „Nimeni nu poate rămâne indiferent când oameni cu carnet de partid dau note jurnaliştilor şi le decid soarta”, scrie realizatorul Tvr.
UPDATE 13.23. Claudiu Săftoiu şi reprezentanţi ai conducerii s-au închis într-o cameră şi caută soluţii pentru dezamorsa conflictul. Sindicatele îi sfătuiesc pe angajaţii TVR să nu semneze niciun document şi să nu intre la evaluare pentru că astfel nu ar mai fi protejaţi.
La protest sunt prezenţi printre alţii directorul TVR 2, lideri ai redacţiilor teritoriale, Daniela Zeca Buzura.

Angajaţii TVR vor să redacteze un document care să exprime poziţia lor. Scrisoare va fi trimisă sindicatului şi Guvernului.
UPDATE 12.25. Angajaţi ai TVR s-au strâns din nou în curte pentru a protesta. Oamenii au huiduit-o pe Lucia Hossu Longin, care a încercat să le spună că toate demersurile conducerii sunt legale.
Angajaţii susţin că toate actele referitoare la procesul de evaluare a angajaţilor şi restructurarea instituţiei au fost antedatate cu 2 octombrie. Reamintim faptul că fostul director general al TVR a semnat ordinul de înfiinţare a comisiilor cu doar o zi înainte de a fi suspendat din funcţie. Se pare că inclusiv documentele postate pe intranet ieri au fost trecute pe data de 2 octombrie.
UPDATE 11.45 Sindicatul TVR Iaşi a remis un comunicat presei prin care protestează şi cere organelor abilitate ale statului intervenţia şi luarea rapid de măsuri concrete pentru re-instaurarea stării de legalitate în SRTV, tragerea la răspundere a celor vinovaţi de starea dezastruoasă a Televiziunii Române. Până la reintrarea în legalitate, ei anunţă intrarea în greva foamei pe perioadă nelimitată. VEZI AICI CELE 6 MOTIVE PENTRU CARE TVR IAŞI A INTRAT ÎN GREVA FOAMEI.UPDATE: Atac virulent la Săftoiu
Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie al TVR l-a criticat dur pe Claudiu Săftoiu într-o scrisoare adresată angajaţilor. Acesta susţine că Săftoiu a oferit locuri în comisiile de selecţie din TVR în schimbul unor beneficii precum poziţii bine plătite în noua organigramă şi emisiuni la postul public.

Mai mult, spune Nicolau, metoda de organizare aleasă de conducerea TVR este ilegală.

Vă prezentăm scrisoarea integrală:

"L-am văzut pe Elwis C. Săftoiu ieşind disperat să comunice, în fapt să se facă de râs încă o dată. De la aiurelile cu Euronews, la interviurile jenante date pentru Hotnews şi Antena3 – a amestecat minciuna cu fanfaronada. Delirul groparului TVR este efectul febrei pe care incompetentul violent o capătă din cauza propriei imposturi, impostură ce începe să provoace dezastre unul după altul. Neştiind parcursul istoric al televiziunii publice române şi neînţelegând mecanismele ei de funcţionare, Elwis C. Săftoiu a făcut aprecieri jignitoare la adresa profesioniştilor din TVR, lucru nedrept pentru mulţi dintre angajaţii a căror singură vină este că sunt conduşi de unul ca Elwis C. Săftoiu.

Unii dintre angajaţii TVR nu mai aşteaptă mascarada restructurării şi pleacă deja la alte televiziuni. Pleacă meseriaşii care nu vor să fie umiliţi dând simulacre de concursuri. O parte dintre profesioniştii adevăraţi părăsesc TVR sau o vor părăsi, scârbiţi de toate câte se întâmplă acum… Apropo, ştiţi că în ROF al SRTv este înscrisă obligativitatea angajatorului de a asigura obiectul muncii şi condiţii necesare desfăşurării profesiei? În schimb, angajaţilor din TVR li s-a impus să stea de pomană şi să asiste cum totul se năruie.

Trist este faptul că unii angajaţi sau foşti angajaţi din TVR şi-au mai tranzacţionat încă o dată conştiinţa devenind complici ilegalităţilor comise în numele restructurării. Unii au cedat la oferta de a intra în comisiile de evaluare, având astfel nu doar garantat locul în TVR, dar şi asigurată una dintre opţiunile cu care au fost ofertaţi: „Ce-ţi doreşti, emisiune sau să fii şef?” Aceasta a fost nada cu care unele „caractere” au fost cooptate în respectivele comisii. Câţiva dintre cei abordaţi cu întrebarea de mai sus m-au întrebat ce ar putea păţi în consecinţa faptului că au refuzat târgul. Nu ştiu cum se vor răzbuna Elwis C. Săftoiu şi C. Zgabercea, dar sigur ştiu că cei care au refuzat vor avea conştiinţa împăcată şi vor putea să-şi privească în ochi colegii fără să le fie ruşine.

Printre membrii Comisiilor de evaluare regăsim politicieni, membri marcanţi ai alianţei USL. Dincolo de „ciudăţenia” de a fi fost nominalizaţi numai politicieni dintr-o singură parte a spectrului politic, numirea în comisiile de evaluare a unor politicieni este o mare eroare. Vorbim de ani de zile de depolitizarea televiziunii publice ca astăzi să fie politizată la maxim prin astfel de ingerinţe într-un proces de selecţie ce ar fi trebuit să fie construit doar pe criterii exclusiv profesionale şi înafara oricăror influenţe politice. Cred că niciodată TVR nu s-a confruntat cu o mai mare presiune politică ca în această perioadă, să ne reamintim că actualul PDG este un activist de partid, fost şef de serviciu secret.

Elwis C. Săftoiu, C. Zgabercea şi colaboratorii lor au pregătit o cerere-capcană pe care o prezintă ca obligatoriu de semnat de către toţi angajaţii. Din cererea de înscriere rezultă că angajatul e cel care solicită „înscrierea în procesul de selecţie”, în vederea obţinerii unui „viitor loc de muncă” şi că este „de acord cu Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea selecţiei salariaţilor SRTv”! Cu această şmecherie se încearcă anularea efectelor juridice ale ilegalităţilor şi erorilor de procedură comise de către şefii TVR în toată această perioadă. Intenţia perfidă este ca prin semnarea Cererii de înscriere să-l determine pe angajat să-şi solicite singur pierderea actualului loc de muncă! Grav este că toate documentele legate de procesul de restructurare (Regulamentul, Cererea de înscriere, Anexele) nu au fost aprobate de Consiliul de Administraţie, aşa cum nici componenţa comisiilor de evaluare nu a fost aprobată de CA. Toate documentele aduse la cunoştinţa angajaţilor prin publicarea lor pe intranet, duminică 7 octombrie 2012, sunt consecinţa unui ordin al PDG al SRTv datat 2 octombrie 2012. În realitate, se pare că ordinul este antedatat, 2 octombrie 2012 corespunzând zilei de dinaintea publicării în M.O. a hotărârii CCR de demitere a celor 8 membrii numiţi politic în CA al SRTv, printre demişi figurând şi Elwis C. Săftoiu. Altfel spus, data de 2 octombrie a fost ultima zi (legală) de lucru ca PDG al SRTv a lui Elwis C. Săftoiu. Doar că în toată această perioadă, din 3 octombrie şi până astăzi, 7 octombrie 2012, Elwis C. Săftoiu a venit la serviciu (cum de i s-a făcut accesul în incinta TVR, cine i-a permis folosirea biroului şi a maşinii de serviciu etc?) şi a acţionat în sensul continuării procedurilor de restructurare, făcând în această perioadă şi declaraţii publice în acest sens, ca şi cum ar fi continuat să ocupe legal funcţia de PDG al SRTv. Este evident o uzurpare de funcţie şi, pesemne, fals în acte publice dacă este adevărată antedatarea documentelor publicate pe intranet duminică 7 octombrie. Uluitor câte ilegalităţi, câte falsuri şi toate pe fondul unei enorme incompetenţe girată politic!

Chiar dacă Elwis C. Săftoiu îşi va duce proiectul de demolare a TVR până la capăt, pe lângă mormanul de moloz pe care-l va lăsa în urmă vor fi sute de procese pe care angajaţii le vor câştiga, unii dintre aceştia nu atât pe motive de substanţă, ci pe baza multelor ilegalităţi şi a lipselor de procedură pe care Elwis C. Săftoiu, C. Zgabercea şi colaboratorii lor le-au făcut. Atât de prost a fost întocmit acest proces de restructurare, în conţinut şi în formă, încât el nu doar că nu va restructura şi moderniza televiziunea publică din România, ci o va culca la pământ generând ulterior, prin procesele pe care TVR le va pierde în favoarea angajaţilor concediaţi, hotărâri judecătoreşti de reintegrare în muncă şi plata de despăgubiri. Şi toate aceste daune nu le vor plăti groparii, ci „mortul” TVR.