Asociaţia bancherilor: Nu ne aşteptăm ca posesorii de carduri să fie afectaţi de breşa de securitate

Asociaţia bancherilor: Nu ne aşteptăm ca posesorii de carduri să fie afectaţi de breşa de securitate

Unele bănci au fost avertizate in legatura cu o posibilă breşă de securitate la un procesator european care ar fi condus la dezvăluirea unor informaţii legate de tranzacţiile efectuate cu unele carduri, dar Comisia de Carduri din cadrul Asociaţiei Române a Băncilor nu se aşteaptă ca posesorii de carduri să fie afectaţi, a anunţat ARB într-un comunicat.

Update 16: 15 -"Dacă se constată tranzacţii suspecte, clienţii trebuie să se adreseze băncilor emitente pentru clarificarea suspiciunilor", se mai menţionează în document.

Potrivit ARB, departamentele de monitorizare a fraudei din cadrul băncilor au luat măsuri pentru depistarea eventualelor incidente şi urmăresc cu atenţie tranzacţiile efectuate pe carduri, disponibilităţile băneşti ale clienţilor fiind în siguranţă. Visa: Posesorii de carduri fraudate vor primi înapoi eventualele sume furate Update: 15:00 Visa Europe a declanşat o anchetă privind cardurile fraudate. Posesorii de carduri care sunt victime inocente ale fraudei îşi vor primi banii înapoi, în conformitate cu termenii şi condiţiile băncii care le-a emis cardul, a declarat Cătălin Creţu, director general Romania, al Visa Europe. "Visa Europe a fost informată de probabilitatea unei breşe de securitate în baza de date a unui procesator din Europa. S-a deschis o anchetă în acest sens şi lucrăm îndeaproape cu băncile pentru a ne asigura că posesorii de card sunt protejaţi. Întrucât ancheta este în curs de desfăşurare, nu putem oferi mai multe informaţii în acest moment", a declarat Cătălin Creţu.

"Posesorii de carduri trebuie să fie atenţi la conturile lor şi să raporteze băncii emitente orice activitate suspectă sau neobişnuită", a spus Cătălin Creţu. Despre cardurile fraudate: "Nu s-a furat codul PIN sau elemente importante de securitate" Atacul informatic derulat recent asupra cardurilor bancare de la noi a fost posibil deoarece s-a pătruns în baza de date a unui procesator extern de plăţi, care deserveşte mai multe bănci locale, au declarat surse din piaţa bancară pentru EVZ. "Aşa ceva se întâmplă de multe ori pe an", au comentat acestea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit surselor, în urma atacului nu au fost furate de pe carduri elemente esenţiale pentru securiotatea acestora, cum ar fi codul PIN, CVV sau elementele care folosesc la identificarea cardului când se tranzacţionează pe internet prin intermediul platformei de securitate 3D Secure folosită de Mastercard şi Visa. Atac informatic asupra cardurilor bancare! CEC re-emite plasticele compromise Mai multe bănci româneşti, printre care şi CEC Bank, precum şi unele bănci din străinătate au fost victimele unui atac informatic în urma căruia au fost compromise bazele de date cu elementele de identificare ale cardurilor. CEC Bank a anunţat că a primit sesizări oficiale conform cărora informatiile aferente unui număr de carduri emise de instituţii financiare din Romania şi din străinătate au fost posibil compromise la nivelul unei baze de date internaţionale, a comunicat astăzi CEC Bank.

Banca a blocat cardurile compromise şi a re-emis cardul şi codul PIN, fără un cost suplimentar pentru client.

"Acţiunea are ca scop protejarea clienţilor băncii în fata unor eventuale pierderi financiare", scrie în comunicatul CEC Bank.