Evenimentul Zilei > International > Atac fără precedent! Un șef de stat demască ipocrizia UE! Unde e solidaritatea europeană?
Atac fără precedent! Un șef de stat demască ipocrizia UE! Unde e solidaritatea europeană?

Atac fără precedent! Un șef de stat demască ipocrizia UE! Unde e solidaritatea europeană?

Criza coronavirusului a pus la grea încercare solidaritate europeană. O uriașă demagogie sau un concept încă neînțeles?

Serbia are răspunsul la această întrebare. Președintele Aleksandr Vucic a vorbit într-o conferință de presă despre lipsa de ajutor din partea UE în acest moment dificil, când țara sa, la fel ca toate celelalte de pe continent, este grav afectată de pandemia de coronavirus.

Este stare de urgență și în Serbia, decretată de președintele Vucic pe 15 martie, informează National Review.

Referitor la lipsa sprijinului din partea comunității europene, Vucic a făcut următoarele precizări: „Ați înțeles deja cu toții că marea solidaritate internațională, de fapt, nu există. Solidaritatea europeană nu există. A fost doar un basm scris pe o hârtie”.

De fapt, ce l-a înfuriat atât de tare pe liderul de la Belgrad? Refuzul UE de a-i oferi ajutor în lupta cu pandemia de coronavirus. La fel ca în cazul Italiei.

„Începând de astăzi, după cum știți, nu mai putem importa bunuri, în conformitate cu o rezoluție a Uniunii Europene. Nu mai suntem eligibili să importăm echipament medical din UE, pe motiv că nu le ajunge nici lor. Mi-a venit să sar în sus de indignare! Această hotărâre a fost luată de oameni care ne-au ținut nouă predici că nu ar trebui să cumpărăm bunuri din China. Oameni de peste tot din Europa, care ne-au cerut să ajustăm termenii ofertei în așa fel încât preturile să nu fie principala condiție, deoarece, chipurile, produsele lor din UE sunt de o calitate mult mai bună. Și, astfel, trebuie să cumpărăm totul din UE”, a răbufnit președintele Serbiei.

Aleksandr Vucic le reamintește șefilor de la Bruxelles că au făcut bani frumoși din afaceri cu firme sârbești: „Când companiile din UE aveau nevoie de banii Serbiei, ne-au cerut să facem oferte și au acceptat condițiile acelor oferte, astfel încât companiile Europei să obțină bani sârbești. Însă, acum, când suntem la ananghie și în suferință, banii Serbiei nu mai sunt buni. De parcă am fi cerut ceva gratis!”.

Sunt afirmații cu puternic impact făcute de președintele Vucic. Liderul sârb spune că a căutat ajutor și în China și l-a primit de la omologul său, Xi Jinping.

„Am trimis o scrisoare specială, pentru că avem nevoi uriașe și multă speranță îndreptată către singurii care ne pot ajuta în aceste clipe grele – Republica Populară Chineză. I-am adresat o scrisoare președintelui Xi, unde m-am adresat lui nu doar ca unui prieten drag, ci ca unui frate. Nu doar al meu personal, ci un prieten și un frate al acestei țări. Cred în prietenul și fratele meu, Xi Jinping, și cred în ajutorul Chinei. Singura țară care ne poate ajuta acum este China”.