Evenimentul ZileiPoliticaATAC DUR al lui Nicușor Dan la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu: Nu e de COMPETENȚA sa să ceară OPRIREA cooperării în cadrul MCV

ATAC DUR al lui Nicușor Dan la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu: Nu e de COMPETENȚA sa să ceară OPRIREA cooperării în cadrul MCV

ATAC DUR al lui Nicușor Dan la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu: Nu e de COMPETENȚA sa să ceară OPRIREA cooperării în cadrul MCV
Liderul USR, Nicușor Dan, a apreciat drept "o declaraţie total nefericită" afirmaţia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căreia România ar trebui sa înainteze Comisiei Europene un punct de vedere prin care să afirme că nu mai doreşte să coopereze în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, informează Agerpres.

"Nu ştiu dacă este în competenţa domniei sale ca preşedinte al Senatului să facă acest demers, mai degrabă aş spune că nu", a declarat Nicuşor Dan. 

Liderul USR a afirmat că raportul MCV este "o oglindă" pe care partenerii occidentali au pus-o 'pe procesul de justiţie' din România, iar aceştia consideră că justiţia şi instituţiile nu funcţionează la parametri optimi. 

"Progresele lente, dar temeinice, pe care justiţia din România le-a făcut în ultimii ani se datorează acestui MCV. MCV este o oglindă pe care partenerii noştri occidentali ne-au pus-o pe procesul de justiţie extins la funcţionarea instituţiilor şi, aşa cum chiar domniile lor apreciază că justiţia nu funcţionează la parametri optimi, că instituţiile nu funcţionează la parametri optimi, avem nevoie de un raport exterior care să ne spună pe unde suntem", a afirmat Nicuşor Dan. 

Întrebat în legătură cu recomandările făcute în raportul MCV pentru parlamentari, acesta a apreciat că sunt "nişte propuneri corecte". "Dar chestiunea fundamentală este dacă partenerii puterii acţionează cu bună credinţă sau nu. În momentul de faţă puterea acţionează cu rea-credinţă", a precizat Dan. 

Nicuşor Dan a spus că raportul MCV nu menţionează cele două proiecte de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal, deoarece nu a existat timpul fizic necesar.

"Ele vor fi incluse în raportul de la sfârşitul lui 2017 şi dacă Guvernul continuă să meargă cu ele foarte probabil raportul de la sfârşitul lui 2017 va constata regresul procesului de justiţie în România", a adăugat Nicuşor Dan. 

Parlamentarii USR au transmis miercuri dimineaţă o scrisoare deschisă mai multor oficiali europenii în care critică proiectele de OUG privind graţierea şi modificarea legislaţiei penale, informează Mediafax. El a adăugat că documentul a fost trimis către preşedintelui Comisiei Europene, comisarului pentru afaceri interne şi preşedintelui Comisiei pentru Justiţie.

"Trebuie să folosim toate mijloacele pentru a opri cele două proiecte OUG. Efectele ar fi catastrofale pentru proiectul de reformă a Justiţiei din România. Ne-am întoarce în timp la începutul reformei Justiţiei, am anula zece ani de muncă. În acest sens, parlamentarii USR au trimis o scrisoare deschisă atât preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, domnului comisar pentru afaceri interne, domnul Avramoppoulos, şi doamnei Jourova, preşedintele Comisiei pentru Justiţie", a precizat miercuri deputatul USR Iulian Bulai.

El a spus că în scrisoarea deschisă este prezentat conţinutul celor două OUG şi se explică contextul în care acestea au fost pregătite.

''Am decis să ne adresăm Comisiei Europene pe aceste probleme pentru că este foarte important să avem susţinere în momente de criză din partea partenerilor de la Bruxelles'', a explicat deputatul USR.


Accesează: