Evenimentul Zilei > International > Atac cu gaz chimic într-o provincie din Siria
Atac cu gaz chimic într-o provincie din Siria

Atac cu gaz chimic într-o provincie din Siria

Opoziţia siriană a acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad că de atac chimic soldat cu cel puțin 58 de morț și 300 de răniți, într-un oraș aflat sub controlul rebelilor sirieni, în nord-vestul țării.

 Victime civile

Cel puţin 11 copii se numără printre persoanele ucise în raidul aerian din localitatea Khan Shaykhun, în provincia Idlib, a anunţat organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Coaliţia Naţională, parte a opoziţiei siriene, a acuzat „regimul criminal al lui Bashar” că a efectuat acest raid cu „obuze cu gaz sarin”. Ea i-a cerut Consiliului de Securitate al ONU să convoace o reuniune de urgenţă şi să declanşeze imediat o anchetă.

OSDO, cu sediul în Marea Britanie şi care are surse de informaţie pe tot teritoriul Siriei, nu a putut preciza dacă raidurile au fost efectuate de avioane ale armatei siriene sau ale aliaților săi ruși.

Provincia Idlib, din care o bună parte se află sub controlul insurgenţilor şi al jihadiştilor, este în mod regulat ţinta unor atacuri ale regimului de la Damasc. Ea a fost lovită, de asemenea, de raiduri ale coaliţiei antijihadiste conduse de SUA. Guvernul sirian neagă că utilizează arme chimice în acest război și a ratificat Convenţia pentru interzicerea armelor chimice în 2013. În octombrie 2016, însă, ONU a primit un raport care arăta că armata siriană a efectuat un atac cu clor asupra Qmenas, provincia Idlib, în 16 martie 2015.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: