Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Explicația ciudatului atac al lui Cioloș la adresa lui Iohannis. Kovesi NU se va implica în alegeri de partea USR-Plus! Exclusiv EvZ
Explicația ciudatului atac al lui Cioloș la adresa lui Iohannis. Kovesi NU se va implica în alegeri de partea USR-Plus! Exclusiv EvZ

Explicația ciudatului atac al lui Cioloș la adresa lui Iohannis. Kovesi NU se va implica în alegeri de partea USR-Plus! Exclusiv EvZ

Dacian Cioloș l-a atacat pe președintele Klaus Iohannis. Care sunt motivele? Se ascut cuțitele în zona dreptei politice, începe bătălia pentru procente. Culmea este că Laura Codruța Kovesi apare în această combinație.

Totul a început acum câteva zile cu un anunț ciudat: „Am primit vineri, pe la ora 02.00, un telefon și mi s-a zis că doamna Kovesi va ieși săptămâna viitoare public să-și exprime susținerea pentru USR – PLUS. Nu a mai ieșit de mult timp. Este o informație pe surse, un zvon. Are și ea dreptul să se exprime.”, a spus Octavian Hoandră, la Realitatea TV.

De aici s-a stârnit o întreagă furtună într-un pahar cu apă! Kovesi va susține Alianța România 2020, alianța lui Cioloș și Barna, au preluat imediat toate canalele care difuzează știri. Numai că lucrurile stau puțin invers. Surse politice susțin că emisarii ai USR-Plus au insistat pe lângă Laura Codruța Kovesi să facă un anunț public de susținere a mișcării politice a celor doi. Numai că Laura Codruța Kovesi a refuzat! 

Apoi, duminică, la Timișoara, a venit un atac ciudat din partea lui Dacian Cioloș la adresa lui Klaus Iohannis: ”Cred că viitoarea Constituție a României trebuie să precizeze mai clar responsabilitatea guvernării. Președintele și Guvernul trebuie să lucreze împreună, dar, pentru asta, Președintele țării trebuie să își asume decizii. Dacă nominalizezi în fruntea guvernului toate, dar chiar toate marionetele unui infractor ca Dragnea, tu, ca Președinte, trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru nominalizare”, a spus Dacian Cioloș.

Deocamdată singurul care i-a răspuns a fost Rareș Bogdan, candidatul PNL prezent aseară în două emisiuni televizate:

"Cred că Dacian Cioloș a avut o scăpare de limbaj. O neclaritate. Mai ales că nu există argumente care să susțină ideea pe care a lansat-o. Președintele Klaus Iohannis este primul președinte care are curajul să refuze PSD. Este primul președinte care respinge miniștrii pe motive de incompetență sau incompatibilitate morală. A dovedit că poate face Opoziție eficientă PSD sesizând Curtea Constituțională în cazul proiectelor sau legilor care afectau statul de drept. Nu a tăcut nici un moment, nu a semnat un pact de coabitare cu social-democrații, nu s-a întâlnit pe ascuns cu Liviu Dragnea și nu a încercat niciun moment să negocieze stabilitatea României. Vi se par suficiente argumente? Eu zic că sunt, de aceea mi se pare că Dacian Cioloș a exagerat."

Un atac din partea unui om care ar trebui să fie apropiat de Klaus Iohannis în bătălia politică sună ciudat. Poate că s-a supărat Dacian Cioloș că Laura Codruța Kovesi nu și-a anunțat susținerea pentru alianța pe care o conduce, poate că a avut o scăpare, este greu de găsit motivul real. Ceea ce este însă cert este faptul că Alianța România 2020 pierde din viteza electorală și începe să se dezumfle. Acest lucru se vede în ultimele sondaje de opinie, acest lucru îl văd și Dacian Ciloș și Dan Barna. 

Mai mult, prezența lui Klaus Iohannis alături de PNL în următoarele două săptămâni la câteva evenimente majore, inclusiv în Timișoara, Cluj și București cel puțin va consolida procentele actuale ale liberalilor. Ceea ce i-a panicat pe liderii USR-Plus. Care au încercat folosirea Laurei Codruța Kovesi, numai că refuzul acesteia i-a pus în dificultate. Nu ai vector de forță într-o campanie electorală în care PSD se confruntă doar cu PNL (și invers), iar Rareș Bogdan devine mai popular decât Dacian Cioloș. 

Concluzia este că atacul lui Cioloș la adresa lui Iohannis vine dintr-un sentiment de frustrare, dar și calcul politic. Speră să fie luat în seamă. Ceea ce i-a reușit doar parțial.

Jurnalistul Moise Guran, unul din adepții declarați ai alianței neo-marxiste a recunoscut într-o postare că problema reală este cea a procentelor: "Auzi problemă… că de ce a zis Cioloş de Iohannis că a pus marionetele lui Dragnea la guvern! Detectez o foarte subversivă ațâțare la nivel de puștime TNL spre USR, împotriva lui Cioloş. Evident, e cu bătaie după alegeri, când PNL vrea sa fie iar singurul partid din opoziție cu peste 10%. Bine mă, GoT! Ati si prins gustul intrigilor politice! N-ati vrea voi sa faceți mai întâi autostrăzi? Ca de intrigi n-am prea dus lipsă niciodată, pe când de autostrăzi…"

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.