Atac cibernetic în 18 spitale. Se fac înregistrări medicale pe hârtie Update

Rafila, despre atacul informatic asupra spitalelor. Se vor lua măsuri drastice. Sursa: Arhiva EVZ

Atacul vizează sistemul informatic „Hipocrate” care integrează și interconectează toate activitățile medicale dintr-un spital. Serviciile medicale nu pot fi înregistrate, iar camerele de gardă au devenit neîncăpătoare.

Update ora: 14.30. Potrivit Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), atacurile cibernetice asupra spitalelor sunt în desfășurare. Specialiștii cibernetici au transmis că au fost anumite IP-uri publice afectate, însă, se lucrează la remedierea situației. Potrivit Ministerului Sănătății, sunt afectate 18 spitale din toată țara, nu 15, așa cum s-a crezut inițial. Spitalele fac înregistrarea serviciilor medicale „pe hârtie”, pentru ca pacienții să poată fi consultanți.

Știrea inițială 

Circa 15 spitale din toată țara au fost atacate cibernetic. Printre acestea se află Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni din București, , "Sfântul Luca", "Carol Davila" și "Bagdasar Arseni", "Sfântul Stelian", "Coltea", „Theodor Burghele", "Filantropia", toate din București.  Unitățile medicale  au închiriat un sistem pentru serviciile medicale de la o firmă IT al cărei server ar fi fost atacat în această dimineață.

Managerii spitalelor afectate spun că nu pot raporta serviciile medicale și, implicit, acestea nu pot fi decontate.

Autorităție au demarat o anchetă și urmează ca CNAS să găsească o soluție pentru introducerea serviciilor medicale în sistemul informatic.

Atac cibernetic la spitale. Pacienții au de suferit

Sursa foto: Arhiva EVZ

După atacul cibernetic de la spitalele mai sus menționate, camerele de gardă au devenit neîncăpătoare. Oamenii au de așteptat, deoarece serviciile medicale nu pot fi introduse în sistemul informatic, respectiv pentru a fi decontate, potrivit știrileprotv.ro.

Astfel, raportarea serviciilor medicale se face pe hârtie, lucru care încetinește activitatea în spitale.

„Deci este un sistem informatic care se ocupă de administrarea datelor mai multor spitale din România, legat de evidența bolnavilor, de stocuri din magazii, practic, tot ce funcționează în spital. Este o informație venită de la sistemul Hipocrate, de la administratorii sistemului că serverele lor ar fi fost atacate, drept pentru care noi am întrerupt comunicarea și funcționăm doar offline, dar funcționăm în continuare”, a declarat purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni”, doctor Florin Bica, pentru Europa FM.

Instituțiile din România, atacate informatic în repetate rânduri

Spitalele nu sunt singurele instituții atacate informatic. Frecevent, în România,  site-urilor instituțiilor  publice precum Guvern, Ministerul Apărării, Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării au fost atacate informatic. Hackerii exploatează vulnerabilitățile sistemelor informatice și sustrag date sensibile pe care le folosesc pentru a promova cauze politice, sociale sau ideologice sau chiar pentru a intra în posesia unor date cu caracter personal. Procurorii au deschis mai multe anchete, pentru a-i trage la răspundere penală pe cei care comit astfel de fapte.