Evenimentul Zilei > Actualitate > Atac cibernetic împotriva Ministerului de Externe. Se presupune că atacul vine dintr-o ţară străină
Atac cibernetic împotriva Ministerului de Externe. Se presupune că atacul vine dintr-o ţară străină

Atac cibernetic împotriva Ministerului de Externe. Se presupune că atacul vine dintr-o ţară străină

Sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Externe au fost supuse unui „atac cibernetic grav”. Confirmarea a venit de la ministerul de Interne printr-o notă explicativă.

„Datorită gravității și naturii fenomenului, se citeşte în comunicat, nu poate fi exclus faptul că este vorba despre un atac vizat. În trecut – continuă comunicatul de presă – unele țări europene au fost supuse unor fenomene similare”.

Potrivit declarației, atacul ar putea veni dintr-o țară străină

Pentru a combate acest atac care ar fi fost „identificat foarte repede”,măsurile  fost luate imediat” creându-se un „comitet de coordonare”, spun cele două ministere din Austria fără a oferi detalii suplimentare. Potrivit corriere fenomenul atacurilor cibernetice este din ce în ce mai răspândit: de la furtul de date personale la ransomware – o formă de extorcare digitală – până la interferența în evenimentele unui stat străin… cum ar fi de exemplu ultimul scandal din SUA cu presupusul amestec al Rusiei în alegerile din 2016.

Rețeaua guvernului german a fost lovită de un atac cibernetic similar

Anul trecut, UE a luat măsuri pentru pedepsirea atacatorilor cibernetice care paralizează spitalele și băncile, influențează alegerile și fură secrete sau fonduri corporative. De astfel de atacuri nu a fost scutit nici guvernul Germaniei.  Dar, ce este curios că atacul  vine după ce austriecii au aprobat cu o majoritate mare programul de coaliție pentru viitorul guvern. La Adunarea de la Salzburg, 98,13 la sută dintre delegați au declarat că sunt în favoarea programului. Prin urmare, noul guvern condus de Sebastian Kurz poate trece la treabă.