Belgia se confruntă cu un atac cibernetic care a vizat serverele Ministerului de Interne. Din fericire atacatorii nu ar fi putut să acceseze date personale sau date cu caracter special. O anchetă a fost deschisă în acest caz.

Directorul de comunicare al Serviciului public de interne belgian (SPF), Olivier Maerens, a evocat o operaţiune de ”spionaj cibernetic”, însă a precizat că atacatorii nu au reuşit să acceseze datele cele mai sensibile păstrate în servere bine protejate.

Parchetul federal belgian a lansat o anchetă pentru a afla originea şi circumstanţele atacului cibernetic, natura datelor piratate şi eventuala implicare a unui stat străin.

Atacul a fost descoperit în luna martie, dar a început în 2019, potrivit experţilor belgieni.

La începutul lunii mai, un atac masiv a ţintit reţeaua Belnet, care conectează instituţiile de învăţământ superior, centrele de cercetări şi administraţiile publice din Belgia.

Operaţiunea desfăşurată contra computerelor SPF nu a avut în vedere o cerere de răscumpărare, ci a fost ”mai complexă, bine ţintită, ceea ce duce cu gândul la spionaj”, au indicat mai mulţi experţi contactaţi de RTBF.

”Au fost luate măsuri de urgenţă pentru a stopa accesul atacatorului”, a explicat Olivier Maerens, care a adăugat că securitatea serverelor a fost consolidată.