AstraZeneca va livra cu 30% mai multe vaccinuri în UE decât a fost prevăzut. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat duminică, 31 ianuarie, că AstraZeneca va livra în UE cu nouă milioane de doze mai mult decât era prevăzut pentru vaccinul său împotriva Covid-19, adică 40 de milioane de doze în total, o cifră în creștere cu 30%.

AstraZeneca își va extinde și capacitatea de producție în Europa

Compania, care se confruntă de câteva zile cu furia liderilor europeni din cauza întârzierilor majore de producție, “va începe livrările cu o săptămână mai devreme decât era planificat” și “își va extinde și capacitatea de producție în Europa”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Liderul, care a vorbit duminică cu directorii executivi ai companiilor cu care UE a încheiat contracte pentru vaccinuri, a menținut și într-un interviu acordat canalului german ZDF obiectivul UE de a vaccina 70% dintre adulți până la “sfârșitul verii”.

AstraZeneca, al cărei vaccin a fost autorizat vinerea trecută, pe piața europeană, a anunțat o reducere cu trei sferturi a livrărilor promise către UE în primul trimestru. AstraZeneca a acuzat o “scădere a randamentului” la un fabricant european pentru a-şi explica întârzierile în livrările către UE.

O explicație „nesatisfăcătoare”

O explicație considerată “nesatisfăcătoare” de către Comisie, care a solicitat inspecția sitului industrial belgian în cauză, administrat de un subcontractant al grupului, inspecţie care a avut loc joia trecută.

Într-un interviu acordat anumitor mass-media, directorul general de la AstraZeneca, francezul Pascal Soriot, a afirmat totuşi că va trebui să le rezerve britanicilor producția fabricilor din Regatul Unit. Un argument puternic contestat de Bruxelles: utilizarea fabricilor britanice pentru aprovizionarea UE “nu este o opțiune, este o obligație contractuală”, a insistat un oficial european.

Acțiuni legale

Berlinul a amenințat duminică cu acțiuni legale împotriva laboratoarelor “care nu își îndeplinesc obligațiile” de a livra vaccinuri către UE. AstraZeneca a semnat în august un contract cu Bruxelles pentru o precomandă de 400 de milioane de doze în total, care a fost publicat de Comisie, dar a omis multe pasaje considerate “confidențiale”.

Compania “se angajează să depună toate eforturile rezonabile pentru a construi capacitatea de a produce 300 de milioane de doze de vaccin, fără profit sau pierdere”, indică textul, menționând opțiunea ca UE să comande 100 de milioane de doze suplimentare.

Sursa

Traducere: RADOR