AstraZeneca anunţă că vaccinul său este eficace 76%, după teste în Statele Unite

S-a actualizat lista restricțiilor de călătorie.

Vaccinul contra Covid-19 de la AstraZeneca este eficace 76% contra cazurilor simptomatice, a anunţat joi laboratorul suedezo-britanic, după o actualizare a datelor sale provenite dintr-un test clinic în Statele Unite, în Peru şi în Chile.

Rezultatele "analizei primare a testelor de faza III (a vaccinului) în Statele Unite au confirmat că eficacitatea lui este coerentă" cu datele anunţate luni, a afirmat AstraZeneca într-un comunicat.

Laboratorul a mai anunţat că eficacitatea vaccinului său este de 100% pentru prevenirea cazurilor grave de Covid-19, o cifră similară cu cea anunţată anterior.

AstraZeneca s-a angajat să furnizeze în 48 de ore date recente autorității americane care supervizează testele clinice, care criticase potenţiale date"învechite" privind vaccinul său anti-Covid, anunţat atunci eficace 79% pentru prevenirea cazurilor asimptomatice.

Utilizat în multe ţări, printre care Uniunea Europeană, vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi universitatea Oxford nu este încă aprobat în Statele Unite, unde autorităţile au cerut mai multe date despre testele de faza III făcute pe teritoriul american.

După publicarea rezultatelor acestor teste luni, Institutul naţional al maladiilor infecţioase şi alergiilor (NIAID), care supervizează testele clinice ale vaccinurilor în Statele Unite, îşi exprimase "îngrijorarea" în legătură cu faptul că laboratorul suedezo-britanic ar fi putut "utiliza informaţii învechite" în cadrul testelor sale. Aceasta ar putea, potrivit NIAID, să ducă la "o estimare incompletă a eficacităţii" vaccinului.

În cadrul operaţiunii "Warp Speed" lansate în primăvara 2020 de administraţia Trump pentru a susţine dezvoltarea unui vaccin contra Covid-19, a fost făcută o comandă de 300 de milioane de doze la AstraZeneca - mult mai mult decât numărul comandat iniţial la Pfizer/BioNTech, Moderna sau Johnson & Johnson (100 de milioane fiecare), cele trei vaccinuri autorizate în prezent în Statele Unite.

Noi contracte au fost făcute apoi treptat, în aşa fel încât Statele Unite au primit suficiente doze din aceste trei vaccinuri pentru a putea vaccina totalitatea adulţilor americani până la sfârşitul lui mai, a promis guvernul Biden.

Luna aceasta, mai multe ţări au suspendat utilizarea vaccinului de la AstraZeneca de teamă că el ar putea provoca cheaguri de sânge, uneori mortale. Joia trecută, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) l-a considerat totuşi "sigur şi eficace" şi utilizarea vaccinului a fost reluată în unele ţări.