Oamenii de știință au făcut pași uriași vizavi de înțelegerea originii sistemului nostru solar. Recent, aceștia au publicat rezultatele primelor analize ale mostrelor de pe asteroidul Bennu.
Asteroidul Bennu ar putea face parte dintr-o străveche lume oceanică. Detaliul a fost scos la iveala după misiunea OSIRIS-REx, coordonată de NASA. Cercetătorii spun că aceste date pot revoluționa lumea științifică.
Asteroidul Bennu, parte dintr-o lume oceanică
Analizele mostrelor au fost făcute în Laboratorul Kuiper-Arizona. În cadrul unității respective sunt verificate toate astromaterialele.
Odată cu cercetarea recentă, oamenii de știință spun că asteroidul Bennu ar putea fi un fragment al unei lumi oceanice străvechi. Cei care au coordonat misiunea spun că fragmentele conțin apă, carbon, azot, sulf și fosfor în cantități semnificative.
Legătura cu sistemul solar
Aceste informații arată o nouă perspectivă a condițiilor din trecutul îndepărtat al sistemului solar. Mostrele OSIRIS-REx s-au dovedit a fi diferite față de meteoriții identificați până acum. Analiza izotopică arată că aceste materiale au particularități specifice. Mai mult, odată cu această descoperire, oamenii de știință ar putea percepe altfel evoluția sistemului solar.
„Avem peste 1.000 de particule mai mari de o jumătate de milimetru, 28 de particule mai mari de un centimetru, iar cea mai mare particulă are 3,5 centimetri", a declarat Dante Lauretta de la Universitatea din Arizona, cercetătorul principal al OSIRIS-REx.
Asteroidul Bennu. Misiunea care poate revoluționa lumea științific
OSIRIS-REx a reprezentat călătoria de șapte ani prin intermediul căreia au fost aduse pe pământ probe extrem de importante. Misiunea s-a încheiat în 24 septembrie 2023. Ulterior, cercetătorii s-au ocupat de analiza fragmentelor de rocă aduse la sol. Primele date despre acestea arătau că acestea ar data încă de la formarea sistemului solar în urmă cu 4,5 miliarde de ani.
"Vom fi ocupați pentru o perioadă lungă, lungă de timp. Aceasta este o cantitate enormă de mostre pentru noi" , a declarat coordonatorul proiectului.
Etapa de cercetare se află abia la început, având în vedere cantitatea mare de mostre adusă la sol. Astfel, oamenii de știință se așteaptă să afle noi informații care ar revoluționa complet lumea științifică.