ALEGERI SUA 2012. AMERICA ÎŞI ALEGE ASTĂZI PREŞEDINTELE

Americanii ies azi la vot pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii patru ani. O decizie grea pentru unii dintre alegători, cei indecişi, de alegerea cărora depinde rezultatul final, şi un scrutin foarte strâns pentru analişti, la fel ca cel de acum 12 ani. Ultimele sondaje realizate aseară îi arătau pe cei doi candidaţi, democratul Barack Obama, actualul lider de la Casa Albă, şi republicanul Mitt Romney, cot la cot. Sondajele reflectă întocmai nehotărârea din rândurile alegătorilor.

  • ALEGERILE DIN SUA. S-au deschis secţiile de votare. Mitt Romney a votat în Massachusetts | LIVE TEXT
UPDATE 12.00: Primele rezultate electorale din cursa pentru Casa Albă indică un echilibru. Preşedintele Barack Obama şi rivalul său republican Mitt Romney au primit fiecare câte cinci voturi în Dixville Notch, New Hampshire - prima localitate care a votat în alegerile prezidenţiale din SUA.
  • Au început ALEGERILE ÎN SUA: Obama şi Romney sunt la egalitate după primele 10 voturi!

"Niciodată până acum nu am votat pentru un democrat la prezidenţiale" spune Bob Gabordi, directorul ziarului Tallahasse Democrat, cel mai mare din nord-vestul Floridei, unul din cele aşa-numite state indecise care ar putea înclina balanţa în aceste alegeri. "Dar Romney m-a dezamăgit cumplit. Nu-mi inspiră deloc încredere pentru că l-am văzut ezitând de atâtea ori şi exprimându-şi atât de multe puncte de vedere contradictorii încât stau să mă întreb dacă merită să ajungă la Casa Albă şi dacă poate într-adevăr conduce această ţară" a adăugat el.

  • Programul electoral democrat: căsătorii între homosexuali, impozite pentru bogaţi şi dreptul la avort

Un ultim sondaj realizat la comanda Washington Post/ABC News şi publicat ieri îl credita pe Barack Obama cu 50 la sută din intenţiile de vot, în timp ce Mitt Romney ar obţine doar 47 la sută din voturi. Întrebaţi cine cred că va câştiga alegerile de astăzi, 55 la sută l-au indicat pe Obama, în tip ce doar 35 de procente l-au ales pe Romney. Un alt sondaj realizat de Institutul Rasmussen îl dădea ieri învingător pe fostul guvernator de Massachusetts cu 49 la sută din preferinţele electoratului, în timp ce pentru actualul lider de la Casa Albă ar vota 48 la sută dintre alegători. Un ultim sondaj CNN are exact aceleaşi rezultate, numai că pe primul loc este de data aceasta Barack Obama.

  • Sistemul electoral american, unul dintre cele mai complexe din lume

O ultimă simulare făcută de portalul Politico pe baza mediei ultimelor sondaje realizată de site-ul RealClearPolitics îi dă preşedintelui Obama 303 voturi electorale, cu mult peste cele 270 necesare pentru obţinerea unui al doilea mandat. Romney este creditat cu susţinerea a doar 235 de electori, şi asta pentru că ar pierde şi Virginia, unul din cele nouă state cheie, potrivit celor mai recente studii. Dylan vinde la un magazin de haine din Governor's Square Mall din Tallahassee, capitala statului Florida. "Am votat anticipat. A fost primul meu vot din viaţa mea. A fost însă o decizie grea pentru mine. Tata este republican, mama este democrată iar eu m-am trezit la mijloc. Ambii au avut argumentele lor în încercarea de a mă convinge. Dar am votat pentru cel ale cărui politici sunt mai aproape de cei de vârsta mea"  a declarat el, sugerând că l-a ales pe actualul lider american.

  • Puterile principale ale Statelor Unite: preşedintele şi Congresul

Raul este puţin mai în vârstă. Nici nu ai spune că este republican, cel puţin la aceste alegeri. "Am votat pentru o schimbare. Alta decât cea de acum patru ani" a declarat el, referindu-se la sloganul electoral al lui Barack Obama din 2008 - "Change". "M-am lovit de problema slujbelor tot mai puţine şi cred că cineva trebuie să răspundă pentru asta. Şi cred că cel responsabil este preşedintele. Nu a făcut destul pentru economie" argumentează el laconic. Gafe şi religie Ca şi alegătorii, şi analiştii sunt divizaţi. "Americanii trebuie să înţeleagă că la baza democraţiei stă argumentul. Iar Romney nu a avut argumente în această campanie" subliniază Jeanette Castillo, specialist în media digitală la Facultatea de Comunicare din cadrul Universităţii de Stat din Florida. "Romney a venit în faţa alegătorilor cu mesaje divergente. La capitolul comunicare publică a căzut examentul" a explicat ea. Dincolo de gafele lui Romney, Obama a avut o campanie centrată pe media socială mult mai organizată, probabil şi pentru că unul din segmentele-ţintă ale democraţilor este tineretul, a adăugat Castillo.

  • Partidele politice din SUA

Jay Rayburn, profesor de relaţii publice la aceeaşi universitate, se declară un republican convins. Ca expert în comunicare, recunoaşte că Romney nu a acţionat ca la carte. "Două motive principale ar fi acelea pentru care ar putea pierde: discursul său haotic şi peticit şi religia sa" explică el. "Da, religia. Ştiu că asta este America. Dar aici este sudul, populaţia este foarte conservatoare şi îl priveşte cu suspiciune pentru că este mormon" a adăugat el, referindu-se probabil la Florida. Celelalte state din sudul Americii sunt toate adjudecate de republicani, cel puţin din perspectiva votului tradiţional. "Una peste alta, ar vota pentru orice republican în final pentru că îl detestă pe Barack Obama" adaugă el. "Nu omul în sine, ci agenda lui liberală" explică el imediat.

  • Cursa pentru Casa Albă - momentele cheie

Dacă Romney va pierde, republicanii vor avea de răspuns la multe întrebări, subliniază şi Steve McDowell, specialist în comunicare la aceeaşi universitate. "Republicanii vor fi nevoiţi să îşi reformeze agenda pentru că, în primul rând, timpul nu mai este de partea lor. O generaţie întreagă de conservatori este pe ducă, fizic vorbind. America se ridică acum pe generaţii de imigranţi, hispanicii de exemplu, departe de a fi atât de conservatori" explică profesorul. Numai anul trecut, în America s-au născut circa 11 milioane de copii de origine hispanică. Nevoia de reformă Dincolo de argumentele şi contrargumentele aduse de cele două tabere, sistemul electoral trebuie reformat, susţin cei trei la unison. "S-a ajuns ca alegerile prezidenţiale să fie reduse la doar două state ceea ce nu este normal" a declarat Jeanette Castillo, referindu-se la Florida şi Ohio, statele unde lupta este cea mai strânsă din cauza numărului mare de electori la bătaie, 29 şi, respectiv, 18. "Nu este nici normal ca un candidat să câştige votul popular, dar să piardă totuşi alegerile, aşa cum s-a întâmplat în 2000. Este frustrant pentru alegători"  a conchis ea. În 2000, democratul Al Gore a pierdut în faţa republicanului George W. Bush, după ce acesta din urmă a câştigat în statul Florida, obţinând astfel susţinerea mai multor electori, o decizie luată în final de Curtea Supremă a Statelor Unite.

  • Barack Obama conduce detaşat în sondaje în trei state-cheie. Americanii au încredere în politica sa externă

În aşteptarea rezultatelor, cei doi candidaţi se vor retrage fiecare în oraşele de reşedinţă, Chicago şi Boston, după o ultimă zi dedicată mitingurilor electorale în statele cheie. Romney a făcut aseară un anunţ supriză potrivit căruia va participa şi în ziua alegerilor la câteva întâlniri cu susţinătorii săi în statele Pennsyvlania şi Ohio. Echipa de campanie a lui Barack Obama a anunţat că preşedintele va ajuca baschet astăzi cu pietenii săi din Chicago şi consilierii săi electorali, dar nu va ezita să dea interviuri posturilor de televiziune din statele indecise. Corespondenţă din Tallahassee, Florida

  • Barack Obama - schimbarea care a redat speranţa Americii
  • Mitt Romney - un misionar mormon în drum spre Casa Albă

EVZ VĂ ŢINE LA CURENT CU EVOLUŢIA ALEGERILOR DIN STATELE UNITE