Asasinul norvegian: "Asta e ziua când veţi muri. Eu o să vă omor pe toţi !"

Asasinul norvegian: "Asta e ziua când veţi muri. Eu o să vă omor pe toţi !"

Discovery Channel aduce primul documentar despre masacrul din Norvegia, văzut prin ochii supravieţuitorilor,

"A îndreptat mitraliera spre mine, direct spre mine. M-am uitat fix în ţeava armei, apoi am văzut ce expresie complet lipsită de teamă avea pe chip. Avea acel aer de ucigaş care îţi spune că urmează să mori. Aşa că am ţipat cât am putut de tare, l-am implorat să nu mă ucidă: «Te rog, nu! Nu face asta!». Într-un fel, m-a ascultat. S-a întors spre oamenii care încă înotau, a tras mai multe focuri în ei şi a zbierat: «Asta e ziua când veţi muri. Eu o să vă omor pe toţi!»", îşi începe povestea Adrian Pracon, de 21 de ani, unul dintre supravieţuitorii masacrului de pe insula Utoya, din 22 iulie.

Adrian Pracon locuieşte în Skien, este membru al şcolii de vară al Partidului Laburist şi lucrează ca barman. Tânărul a fost împuşcat în umăr de Anders Behring Breivik şi în prezent se află încă în spital, sub tratament.

"S-a dus spre corturi şi le-a deschis rând pe rând, încet. Se uita înăuntru, trăgea – şi vedeai pânza cum se înroşea pe dinăuntru", îşi mai aminteşte Adrian, filmat de realizatorii documentarului "Masacrul din Norvegia: În mintea criminalului".

Ne puteți urmări și pe Google News

În mintea criminalului

Duminică, 14 august, de la ora 22.00, Discovery Channel difuzează în premieră, la numai câteva săptămâni de la tragedie, documentarul "Masacrul din Norvegia: În mintea criminalului".

O echipă de experţi în psihologie criminală vor analiza ce a fost în mintea lui Anders Behring Breivik. Criminaliştii vor încerca să afle care au fost motivele care au de clanşat această tragedie şi vor monitoriza, după declaraţiile martorilor, fiecare oră de când asasinul a declanşat bomba din Oslo şi până la masacrul adoles cenţilor de pe insula Utoya.

Nu vor lipsi interviurile cu martorii oculari, dar şi cu supravieţuitorii tragediei. "După o vreme, l-am auzit mergând la doar câţiva metri deasupra capetelor noastre, fiindcă muchia pe care eram ascunşi se afla la câţiva metri mai jos de cărare. Am auzit cum îşi reîncărcă arma cu gloanţe. Ni se părea că bătăile inimilor noastre se aud foarte tare şi toţi încercam să ne ţinem respiraţia şi să nu scoatem o vorbă", povesteşte alt supravieţuitor, Nicoline Schie (21 de ani, care locuieşte cu iubitul ei în Drammen). Fata este studentă la Politică şi Drepturile Omului, la universitate, iar în timpul verii lucrează într-o cafenea. Când s-au auzit împuşcăturile, sosise de câteva ore pe insulă. Ea s-a ascuns pe muchia unei stânci, de unde l-a auzit pe Breivik ameninţând pe toată durata atacului.

Mai mulţi dintre cei ce se ascunseră printre stânci au fost împuşcaţi şi aproape zece persoane s-au accidentat căzând. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/cnq5izbb5j8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

CITIŢI ŞI:
  • În mintea criminalului de la Oslo. VEZI ce spun psihiatrii despre atacator 
  • Viața dublă a atacatorului de la Oslo: urmărea serialul ”True Blood” și cina săptămânal cu mama sa 
  • Incursiune în mintea „monstrului” extremist
  • Vlad Ţepeş, model pentru asasinul de la Oslo
  • „Anders Breivik este noul avatar al terorismului mondial”
  • Cum îşi justifică asasinul norvegian crimele odioase
  • Masacrul din Norvegia, plănuit încă din 2009 
  • Populismul, scânteie a tragediei de la Oslo
  • EXCLUSIV EVZ. Interviu cu eroul din Norvegia: "Trebuia să fac totul pentru a-i salva"
  • Ce i-a scris un supraviețuitor al atacului de pe insula Utoeya lui Anders Breivik. ”Ai eșuat!”