Liderul de la Damasc a subliniat că revoltele din ţările Orientului Mijlociu marchează începutul unei "noi ere" în care liderii respectivelor state trebuie să ţină cont de ambiţiile politice şi economice în creştere ale popoarelor lor.

"Dacă nevoia de reformă nu a fost sesizată înainte de ceea ce s-a întâmplat în Egipt şi Tunisia, atunci e pea târziu pentru a mai face reforme", a subliniat al-Assad, preşedinte al Siriei din 2000. tatăl său, cel căruia i-a succedat la putere, a condus statul arab timp de trei decenii.

El însuşi a recunoscut că în timpul mandatului său au avut loc puţine schimbări cu impact asupra cetăţeanului de rând. În ciuda acestui fapt, al-Assad a sugerat că ritmul reformelor nu trebuie să fie unul alert, subliniind că unele popoare nu sunt pregătite pentru astfel de schimbări radicale petrecute peste noapte.

Vorbind despre relaţiile cu Israelul, al-Assad a admis că este dispus să negocieze cu statul evreu pentru transferul controlului asupra Înălţimilor Golan, dar a subliniat că se îndoieşte că actualul premier israelian Benjamin Netanyahu este la fel de interesat de un astfel de acord precum predecesorul său Ehud Olmert.