Mâine, 29 martie, Asociația Curtea Veche dă startul unui proiect prin care donează elevilor de liceu cărți esențiale pentru dezvoltarea gândirii critice. Cu ocazia Anului Cărții, prin programul „Cărți Cheie pentru liceeni”, Asociația se va întâlni cu elevii unor licee din România, va dona cărți potrivite vârstei acestora și va organiza întâlniri între elevi și scriitorii Curtea Veche Publishing. Calitatea vieții unui adult depinde în mare parte de lecturile de plăcere din adolescență
„Poți porni la drum într-o lume a schimbărilor având cu tine instrumentele potrivite. Aducem în fața liceenilor cărți și modele din societate care au reușit în viață prin puterea cărților. Mari scriitori, oameni de afaceri, sportivi de renume internațional, cu toții au primit, prin lectură, o educație bună”, apreciază Irén Arsene Máté, președintele Asociației Curtea Veche.
Lansarea programului „Cărți Cheie pentru liceeni” va avea loc vineri, 29 martie, începând cu ora 12.00, în sala de festivități a Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din București (Calea Rahovei nr. 311). Echipa asociației va aduce peste o mie de cărți elevilor și va vorbi despre forța cărților alături de autori Curtea Veche Publishing, precum Ana Maria Brânză, Andreea Raicu, Răzvan Exarhu și de alți prieteni ai cărții – gimnasta Diana Bulimar, sportivul Ștefan Floroaica și vlogger-ul Virgil Ciulin. Programul va continua de-a lungul anului în alte orașe din țară, câteva dintre următoarele destinații fiind Bârlad, Brașov, Brăila, Sighișoara.
Care sunt cele mai utile lecturi pentru elevii de liceu?
„Conform studiilor, la această vârstă sunt esențiale cărțile de beletristică, prin care gândirea și imaginația se pot dezvolta rapid. Tot acum poate începe preocuparea pentru o educație financiară și antreprenorială și conștientizarea propriilor abilități care trebuiesc dezvoltate continuu. Cărțile pe care le dăruim sunt titluri din literatura contemporană, dezvoltare personală și psihologie”, completează președintele Asociației. „Cartea rămâne cea mai mare forță a omenirii. Tehnologia nu face decât să scoată în evidență acest lucru”.
Lectura de plăcere influențează rezultatele academice, succesul în carieră și calitatea vieții. Creativitatea, empatia, comunicarea, spiritul critic, capacitatea de argumentare sunt abilități individuale de bază care se dezvoltă prin citit și au numeroase consecințe în dezvoltarea societății, din punct de vedere economic, social, cultural și politic.
În cadrul Leaders Business Summit 2017 s-a afirmat că dacă toţi elevii României ar atinge măcar nivelul 1 la testul PISA (o evaluare standardizată internaţional, iniţiată de către Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare - OECD), atunci PIB-ul României ar crește cu 300% în 15 ani.
Proiectul „Cărți Cheie pentru liceeni” vine în continuarea celor 5 ani de activitate ai Asociației Curtea Veche, timp în care au fost donate 74.000 de volume pentru copii cu vârste între 7 și 14 ani în 250 de comunități din 34 de județe.
Asociația Curtea Veche a fost înființată în 2014 pentru a dezvolta într-un mod independent și susținut activitatea de responsabilitate socială începută de Curtea Veche Publishing prin programul național de lectură „Cărțile copilăriei”. Ea își propune creșterea reală a interesului copiilor și tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului de înțelegere a textelor și creșterea consumului de carte din România. Mai multe informații puteți afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro și Facebook.com/AsociatiaCurteaVeche.