Evenimentul Zilei > Justitie > Asociația „21 Decembrie 1989” cere guvernului să semneze acordul pentru înființarea tribunalului pentru investigarea crimelor comunismului
Asociația „21 Decembrie 1989” cere guvernului să semneze acordul pentru înființarea tribunalului pentru investigarea crimelor comunismului

Asociația „21 Decembrie 1989” cere guvernului să semneze acordul pentru înființarea tribunalului pentru investigarea crimelor comunismului

Printr-o declarație publică, Asociația 21 Decembrie 1989 arată că susține Acordul interstatal pentru constituirea Tribunalului internaţional pentru investigarea crimelor comunismului, initiat la Tallin în august 2015.

Asociatia 21 Decembrie 1989 salută inițiativa ministrului Justiţiei din Estonia de înfiinţare a unui tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului în cadrul Conferinţe de comemorare a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. „Asociatia 21 Decembrie 1989 a luat act cu satisfacție că Miniştrii Justiţiei din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia au si semnat un acord în acest sens. Asociația 21 Decembrie 1989 cere Guvernului României să semneze Acordul pentru infiintarea acestui tribunal international, fiind un act de dreptate asteptat inca din secolul trecut, zadarnicit de oficinele de propaganda filosovietice si de agentii Moscovei din statele est-europene si cheama societatea civila si toate fortele politice democratice din Romania, din Uniunea Europeana, din Ukraina, Rep. Moldova, Serbia, Macedonia, Albania si Federatia Rusa să susțină constituirea Tribunalului internaţional pentru investigarea crimelor comunismului”, se arată într-un comunicat al Asociației.

Cine uită, nu merită

Asociatia 21 Decembrie 1989 considera ca opinia publica mondiala trebuie să ştie despre suferinţele prin care au trecut milioane de oameni în urma rezultatelor crimelor nazismului şi comunismului. Daca după procesul de la Nuremberg, crimele naziste au fost condamate legal, la nivel internaţional, crimele regimului comunist nu au fost condamnate încă în acest mod.
Dupa deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului in cazul dosarelor Revolutiei si Mineriadei. care privesc perioada infractionala Decembrie 1989 – Iunie 1990 si care a constituit inceputul caderii regimului comunist in Romania si, ulterior, al dezmembrarii URSS, Asociatia 21 Decembrie apreciaza ca, tratamentele inumane, degradante, cruzimile si crimele comunismului pe plan internaţional trebuie sa fie condamnate deopotriva. 
Asociatia 21 Decembrie 1989 considera ca este profund nedrept si grav ca pana in prezent crimele regimurilor comuniste nu sunt inca de competenţa tribunalelor internaţionale. 

Militează pentru un acord

Astfel, „în consonanta cu initiativa fortelor democratice si anticomuniste din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia,  Asociatia 21 Decembrie 1989 sustine încheierea unui acord interstatal prin care să fie instituit un tribunal internaţional care să ancheteze crimele comunismului la fel ca pe acelea ale nazismului, memoria victimelor comunismului facand necesară o asemenea abordare, iar noua generaţie de europeni trebuie să-şi asume responsabilitatea de a veghea la recunoaşterea crimelor comunismului”, se arată în apelul semnat de Teodor Marieș, președinteel Asociației.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: