Aşii din mâneca Festivalului de la Veneţia

Un castor "vorbitor", o peliculă despre o peliculă despre Columb şi un lungmetraj despre un orfelinat din Ierusalim. Câteva dintre titlurile care sunt în cărţi pentru Mostră.

Specialiştii în ale peliculei au mari aşteptări de la Festivalul de la Veneţia (1-11 septembrie) şi asta de când deplângeau slăbiciunile Cannes-ului din acest an. Pe blogurile şi în publicaţiile de profil se avansează deja numeroase ipoteze referitor la line-upul Mostrei.

Înainte să se afle în mijlocul unui nou scandal mediatic, Mel Gibson era în cărţi pentru festivalul de la Veneţia cu lungmetrajul "The Beaver", regizat de vechea lui prietenă Jodie Foster. Filmul este axat pe povestea unui bărbat suferind de tulburări psihice, pe care le combate cu ajutorul unei păpuşi în formă de castor. Anton Yelchin îl interpretează pe fiul personajului lui Gibson.

Potrivit unor surse, distribuitorul Summit Entertainment ar fi recuperat deja bugetul de 20 de milioane de dolari al peliculei prin prevânzări şi nu s-a decis încă dacă "The Beaver" va avea premiera mondială la Veneţia sau la Toronto.

Film în film

Lungmetrajul "Even the Rain", distribuit de Wild Bunch, deţine destule atuuri care pledează pentru participarea la Mostră. Scenariul a fost realizat de Paul Laverty, colaboratorul fidel al lui Ken Loach, îl are în rolul principal pe Gael Garcia Bernal, iar regia i-a revenit cineastei spaniole Iciar Bollain ("Te doy mis ojos" - premiu la San Sebastián şi două trofee Goya).

Acţiunea din "Even the Rain" se concentrează asupra realizării unui film prin care idealistul Sebastian vrea să arate lumii adevărul despre Cristofor Columb. Producătorul decide să filmeze în Bolivia datorită faptului că este ieftin, însă pelicula va fi profund afectată de protestele din Cochabamba, pricinuite de privatizarea principalului furnizor de apă potabilă.

La peste 500 de ani de la descoperirea lui Columb, populaţia înarmată cu pietre şi beţe se confruntă cu high-tech-ul unei armate moderne într-o reluare a luptei dintre David şi Goliat.

Ierusalimul întins pe decenii

Regizorul Julian Schnabel ar putea să aleagă Veneţia pentru premiera internaţională a lungmetrajului "Miral", distribuit de Weistein Co. Cineastul a optat pentru o ecranizare a cărţii de Rula Jebrea, o scriitoare italo-palestiniană, bazată pe viaţa unei femei palestiniene, pe numele ei Hind Husseini, care a fondat orfelinatul Dar Al-Tifl din Ierusalim după scindarea Palestinei şi înfiinţarea statului Israel.

Pelicula acoperă perioada dintre 1948 şi 1994. Distribuţia lungmetrajului "Miral" îi include pe Hiam Abbass, Freida Pinto, Willem Dafoe şi pe Vanessa Redgrave. Filmul ar trebui să intre în cinematografele din SUA pe 3 decembrie.

DECIZIE

De Tarantino depinde câştigătorul Leului de Aur. Fatih Akin premiază debutul în lungmetraj

Celebrul regizor american a acceptat invitaţia directorului Mostrei, Marco Müller, de a conduce juriul Competiţiei de la cea de-a 67-a ediţie a evenimentului. Dacă Tarantino va fi responsabil pentru acordarea Leului de Aur, cineastul Fatih Akin va fi preşedintele juriului de cinci persoane care decernează premiul Luigi De Laurentiis pentru debut în lungmetraj (100.000 de dolari, sumă care trebuie împărţită egal între regizor şi producător).

Câştigătorul distincţiei poate fi oricare dintre lungmetrajele care figurează în secţiunile competitive ale festivalului. Anul trecut, Fatih Akin a obţinut premiul special al juriului Mostrei pentru comedia "Soul Kitchen".

Ambii cineaşti vor avea de făcut alegeri dificile, dar Tarantino va duce tot greul, conform previziunilor timpurii ale specialiştilor. Aceştia au dat drept sigură prezenţa în festival a unor lungmetraje precum "Potiche", de François Ozon, cu Catherine Deneuve şi Gerard Depardieu în rolurile principale, "Somewhere", de Sofia Coppola, cu Stephen Dorff şi Elle Fa nning, "Road to Nowhere", de Monte Hellman, cu Shannyn Sossamon şi Dominique Swain.

Are mari şanse să participe la Mostră şi "I’m Still Here: The Lost Year Of Joaquin Phoenix", de Casey Affleck (distribuit de Magnolia Pictures), despre "pensionarea" actorului şi încercarea lui de a-şi lansa cariera pe terenul dificil al hip-hopului. Alţi candidaţi ar fi "The Tree of Life", de Terrence Malick, "Hereafter", de Clint Eastwood, "Black Swan", de Darren Aronofsky, "Machete", de Robert Rodriguez, "The American", de Anton Corbijn.

Comedia pe tapet

Ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Veneţia va celebra comedia italiană, cel mai profitabil, dar şi cel mai ponegrit gen cinematografic din Italia, în cadrul unei retrospective ample, potrivit "Variety".

"Italian Comedy: The State of Things", concepută de criticii de film Marco Giusti, Domenico Monetti şi Luca Pallanch, va include 30 de comedii italiene care au fost realizate între anii 1937 şi 1988, au anunţat organizatorii festivalului. Line- upul complet al Mostrei va fi anunţat la o conferinţă de presă organizată la Roma, la finalul lunii iulie.

FAIMĂ. Quentin Tarantino este regizorul cel mai apropiat de statutul de rock star Foto: Reuters