Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a susținut, luni că după prima jumătate a anului 2022, piața RCA a reușit să depășească efectele fa.limentului City Insurance, fostul lider din domeniu. Acum, prețurile polițelor RCA s-au stabilizat și chiar sunt în scădere.
Potrivit ASF, o evoluție pozitivă poate fi observată în ceea ce privește prețurile unei polițe RCA. Deși creșterile sunt încă substanțiale, treptat, prețurile care încep să scadă, după ce s-au stabilizat, „reprezintă semne pozitive care arată că diversificarea pieței are rezultate palpabile”.
Prima medie pentru persoane fizice era de 904 lei la finalul lunii iunie, față de 913 lei la finalul lui martie. La persoane juridice, prima medie a rămas aproximativ la același nivel, fiind de 1.984 de lei, față de 1.943 de lei în martie.
Datele preliminare confirmă stabilizarea pieței RCA
Aceste rezultate vin în urma măsurilor fără precedent, luate de ASF atât în ceea ce privește legislația în domeniu, cât și în ceea ce privește activitatea de control și supraveghere, este confirmată de datele preliminare raportate de firmele de asigurare pentru primele 6 luni din 2022.
Concret, nivelul de concentrare a pieței, deși este încă ridicat, a ajuns la cea mai mică cotă din ultimii opt ani.
După ce crescuse substanțial, în contextul ieșirii din piață a City Insurance S.A., Euroins, liderul actual al pieței RCA, a revenit, în al doilea trimestru al acestui an, la nivelul din perioada similară a lui 2021 în ceea privește cota de piață, scăzând până la 31,8%, în iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an.
În plus, indicatorii s-au îmbunătățit și în ceea ce privește daunalitatea. La nivel de piață, rata combinată a ajuns la 107%, față de peste 112% la finalul primului trimestru al acestui an, peste 142% în al doilea trimestru din 2021 și peste 161% la finalul lui 2021, potrivit informării ASF.
Falimentul City Insurance
Anul trecut, ASF a declarat oficial starea de insolvență a liderului pieței RCA, City Insurance, și i-a retras autorizația de funcționare. Asta după ce, luni în șir, supraveghetorii pieței de asigurări - ASF - n-au reușit să prevadă deloc falimentul celui mai mare jucător din piață. S-a vorbit, atunci, și de o complicitate între Parlament și Guvern, care au ignorat o jumătate de milion de plângeri ale clienților.
Atunci, ASF a constatat că City Insurance nu a făcut dovada că deține fonduri pentru a acoperi cerințele esențiale ale legii, iar societatea se afla în incapacitate de plată. Astfel, Autoritatea a decis să-i retragă autorizația de funcționare a societății și să constate stărea de insolvență.
După faliment, aproximativ 500.000 de șoferi cu RCA de la City Insurance au trebuit să își facă asigurare nouă.