Salariile nesimțite nu sunt o metaforă, ci o practică, se pare, curentă, printre bugetarii de lux. Conducerea și personalul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) beneficiază de nu mai puțin de 16 salarii pe an, după ce decizia a fost luată de administrație pentru a adăuga două plăți suplimentare în plus față de cele 12 plăți anuale obișnuite și a primelor.
ASF acordă pentru angajații săi un salariu în plus cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și unul pentru performanță. La acestea se adaugă unul pentru perioada concediului de odihnă și unul pentru ziua dedicată ASF.
Angajații ASF, cu 16 salarii pe an
Deputatul USR Claudiu Năsui a dezvăluit contractul colectiv de muncă de la ASF, pe care l-a obținut printr-un proces desfășurat cu instituția și finalizat în septembrie, cu o hotărâre definitivă.
Aceasta obliga ASF să-i furnizeze documentul.
„Ei aveau înainte 14 salarii și și-au mai adăugat în februarie anul anului trecut, pe 16 februarie, prin contractul colectiv de muncă, încă două salarii, anume unul care se dă practic înainte de vacanță, de vacanța mare, și încă unul care se dă de ziua ASF, fiind un fel de primă de concediu.
Vă citesc din contractul colectiv de muncă, zice așa: Salariații ASF și membrii executivului, ai consiliului ASF beneficiază de o primă de vacanță în cuantum de 100% din salariu brut și sau indemnizația brută lunară din luna precedent acordării, în același procent, în limita prevederilor bugetare cu această destinație care se plătește integral o singură dată pe an, un trimestrul al 3-lea al anului în curs”, a declarat deputatul USR pentru Economedia.
Salariu de vacanță mare și de ziua instituției
Există patru salarii suplimentare în plus față de cele 12 salarii obișnuite, inclusiv: un salariu suplimentar de Crăciun, un salariu suplimentar pe an sub formă de primă de performanță, un salariu suplimentar pentru vacanța mare și un salariu suplimentar dedicat Zilei ASF.
Claudiu Năsui remarcă o altă greșeală comisă de conducere, și anume faptul că s-au inclus și șefii în lista de beneficiari pentru toate aceste avantaje.
Astfel, atunci când apare un privilegiu sau un beneficiu nou în contractul colectiv, aceste dispoziții le sunt aplicate și lor.
Aceasta reprezintă o problemă în ceea ce privește procesul de negociere a contractului. Și asta deoarece ambele părți implicate sunt de acord că aceste beneficii se aplică în mod automat tuturor. Cu alte cuvinte, ei negociază practic în propriul beneficiu.
Ce alte beneficii mai prevede contractul colectiv de muncă de la ASF
„Acest contract putea fi verificat numai în prezența unui director la ASF. Adică nici măcar angajații ASF dacă aveau nevoie, cei de la Juridic trebuia să se ducă să consulte contractul, supravegheați ca să nu-i facă o poză sau ceva de genul acesta. Deci au intrat într-o psihoză secretizării”, a mai spus Claudiu Năsui.
Documentul mai prevede și alte beneficii, cum ar fi:
- pachet gratuit de servicii medicale;
- 300 lei pe lună pentru abonamente de fitness & wellness, fonduri de pensii facultative, asigurări de viață/sănătate;
- 8.775 de lei pentru „situații medicale deosebite”;
- 8.500 de lei în cazul decesului unei rude de gradul I;
- cadouri pentru copii cu ocazia zilei de 1 iunie și a sărbătorii Crăciunului;
- vouchere de vacanță;
- tichete de masă.
Președintele ASF, Nicu Marcu, a înregistrat venituri lunare de 25.000 euro brut în cursul anului trecut.
În același interval, cei nouă membri ai consiliului ASF au acumulat venituri totale care au depășit 1,5 milioane de euro, fără a lua în calcul cheltuielile pentru transport, chirie și călătoriile internaționale.
În acest context, USR a înaintat Parlamentului un proiect de lege care stipulează că membrii conducerilor executive ale ASF și Băncii Naționale a României (BNR) vor avea dreptul doar la indemnizația specifică acestui statut, fără a mai putea primi și indemnizația alocată membrilor Consiliilor de Administrație.