Evenimentul Zilei > Actualitate > PĂDURE veche de 10.000 de ani, descoperită pe fundul mării. Era mare cât toată EUROPA | GALERIE FOTO
PĂDURE veche de 10.000 de ani, descoperită pe fundul mării. Era mare cât toată EUROPA | GALERIE FOTO

PĂDURE veche de 10.000 de ani, descoperită pe fundul mării. Era mare cât toată EUROPA | GALERIE FOTO

O scafandră britanică a făcut cea mai mare descoperire din viaţa sa: o pădure veche de 10.000 de ani, "ascunsă" pe fundul Mării Nordului.

Despre pădurea descoperită de Dawn Watson (45 de ani), cercetătorii spun că s-ar fi întins pe întregul teritoriu ocupat în prezent de Europa. Britanica a dat peste ea la 300 de metri de Cley next the Sea, Norfolk.

În mare, ea a descoperit stejari cu ramuri lungi de opt metri, experţii fiind de părere că acestea ar fi fost ascunse acolo încă din Era glaciară. De altfel, una din explicaţiile pentru dispariţia pădurii sub mare este aceea că ea s-ar fi scufundat după topirea gheţarilor, când nivelul mării a crescut la 120 de metri, scrie Daily Mail.

Watson se acufundă în apele Mării Nordului de 16 ani şi spune că a fost uimită de descoperirea făcută. Alături de cercetătorul Rob Spray, ea va încerca să afle prin intermediul datării cu carbon care este vârsta exactă a pădurii. Totodată, ei plănuiesc să facă mai multe scufundări, pentru a realiza o hartă cât mai exactă a pădurii.