Evenimentul Zilei > International > ASASINUL deputatei JO COX avea afinităţi NEONAZISTE şi suferise în trecut de o BOALĂ PSIHICĂ. SUTE de simpatizanţi alături de nume IMPORTANTE de pe scena POLITICĂ de la LONDRA i-au adus regretatei JO COX ultimul OMAGIU
ASASINUL deputatei JO COX avea afinităţi NEONAZISTE şi suferise în trecut de o BOALĂ PSIHICĂ. SUTE de simpatizanţi alături de nume IMPORTANTE de pe scena POLITICĂ de la LONDRA i-au adus regretatei JO COX ultimul OMAGIU

ASASINUL deputatei JO COX avea afinităţi NEONAZISTE şi suferise în trecut de o BOALĂ PSIHICĂ. SUTE de simpatizanţi alături de nume IMPORTANTE de pe scena POLITICĂ de la LONDRA i-au adus regretatei JO COX ultimul OMAGIU

Discuţiile cu privire la referendumul din Marea Britanie au luat o turnură neaşteptată în urma tragicului incident în care deputata laburistă Jo Cox a fost împuşcată joi în plină stradă de un bărbat.

Martori spun că atacatorul deputatei ar fi strigat “Marea Britanie înainte de toate”, înjughiind-o pe femeie când aceasta a căzut la pământ. Victima a fost transportată de urgenţă la spital, unde, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viaţa, a murit.

Deputata laburistă Jo Cox, în vârstă de 41 de ani se afla la momentul crimei în Birstall, la o întâlnire cu alegătorii, când – povesteşte un martor – ar fi intervenit în mijlocul unei altercaţii între doi bărbaţi.

"Oamenii ieseau din magazine speriati, iar atunci, cineva care a vazut ce s-a intamplat, a strigat sa intre inapoi in cladiri si sa pastreze distanta pentru ca atacatorul este inarmat." Unul dintre cei doi indivizi a scos o arma si a tras de trei ori. Ar fi strigat "Britain First – Marea Britanie inainte de toate!". Dupa ce victima a cazut la pamant, atacatorul s-a napustit asupra ei si a si injunghiat-o de cateva ori. "Ea nu vorbea, cred ca era inconstienta, dar era in viata, pentru ca statea pe o parte si se sprijinea in mana stanga."

În urma discuţiilor aprinse dintre cei doi bărbaţi, un bătrând de 77 de ani a fost rănit, însă starea sa este stabilă acum. Autorităţile au reţinut un suspect în vârstă de 52 de ani, nu la mare distanţă de locul tragediei. Legea din Marea Britanie du privire la portul de armă este una foarte strictă, însă, martorii spun că asasinul ar fi avut o armă improvizată.

Evenimentul a provocat un real şoc în rândul britanicilor, unde campania pentru referendum a fost suspendată.

Mai mulţi lideri britanici şi-a expirmat regretele profunde cu privire la cele petrecute cu deputata Jo Cox.

David Cameron, premier: "Este un eveniment trist si ingrozitor, iar gandurile mele sunt alaturi de sotul ei si cei doi copii ai sai. Am pierdut o adevarata stea. Este adevarat ca am suspendat campania pentru referendum, iar gandurile tuturor merg catre familia lui Jo in aceste momente teribile."

Cel care se consideră că a fost ucigaşul deputatei laburiste un “susţinător frecvent” al unui grup neonazist ce-şi are sediul în Statele Unite, din informaţiile unui grup de apărare a drepturilor civile, potrivit AFP.

Southern Poverty Law Centre scrie că asasinul prezentat de mass-media britanice ca fiind Thomas Mair, avea în trecut îndelungi antecedente cu „naţionalismul alb”.

"Dupa arhivele obtinute de Southern Poverty Law Centre, Thomas Mair era un sustinator fervent al Aliantei Nationale, care a fost timp de zeci de ani cea mai importanta organizatie neonazista din Statele Unite", a dezvaluit pe site-ul sau grupul de aparare a drepturilor.

Southern Poverty Law Centre mai anunţă că Thomas Mair ar fi cheltuit mai mult de 620 de dolari pe lucrpri ale Alianţei Naţionale, organizaţie ce a lansat un apel în scopul creării unei naţiuni explusiv formată din rasa albă şi la exterminarea poporului evreu, iar fratele său face dezvăluiri mai şocante de atât: se pare că Thomas a urmat în trecut un tratament pentru o boală psihică.

"Inca nu pot sa cred. Fratele meu nu este violent si nu este deloc interesat de politica", a declarat el in cotidianul Daily Telegraph. "Are antecedente de boala psihica, dar a primit ajutor", a mai spus Scott Mair.

Numeroase figuri politice, printre care parlamentarii laburişti Yvette Cooper şi Dan Jarvis, alături de sute de oameni s-au adunat în nopatea de joi spre vineri în faţa Parlamentului de la Londra pentru a aduce un omagiu regretatei Jo Cox, scrie BBC News.

"Moartea lui Jo Cox este o tragedie. A fost un parlamentar implicat si caruia ii pasa", a declarat si premierul David Cameron. Si candidata la presedintia SUA Hillary Clinton a vorbit de un "asasinat crud si ingrozitor".

Autorităţile din West Yorkshire refuză pentru moment dezbaterea unui posibil motiv pentru care asasinul cu sânge rece i-a luat viaţa parlamentare Jo Cox.

The Timesc scrie că un bărbat a fost averizat anul acesta, după ce Jo Cox a alertat autorităţile că a primtit ameninţări încă de acum trei luni Poliţia Metropolitană susţine însă că nu este vorba de aceeaşi persoană arestată joi la Brisball.

Jo Cox era căsătorită cu managerul de campanie Brendan Cox, cu care avea două fiice. În urma tragicului indicent, acesta a postat pe Twitter un mesaj cu soţia sa la Lodra, pe malul Tamisei.

"Jo nu ar avea regrete in legatura cu viata sa, a trait in fiecare zi la maxim. Jo credea intr-o lume mai buna si a luptat in fiecare zi a vietii sale cu o energie si o pofta de viata care i-ar epuiza pe majoritatea”. El a promis ca va “lucra impotriva urii care a ucis-o pe sotia sa"."Astazi (joi – n.r.) este inceputul unui nou capitol in vietile noastre. Mai dificil, mai dureros, mai putin fericit, mai putin plin de dragostre", a scris Brendan Cox. .