Evenimentul Zilei > International > ASASINAT în plină stradă: Boris Nemțov, unul din cei mai mari critici a lui Vladimir Putin, a fost ÎMPUȘCAT în centrul Moscovei
ASASINAT în plină stradă: Boris Nemțov, unul din cei mai mari critici a lui Vladimir Putin, a fost ÎMPUȘCAT în centrul Moscovei

ASASINAT în plină stradă: Boris Nemțov, unul din cei mai mari critici a lui Vladimir Putin, a fost ÎMPUȘCAT în centrul Moscovei

Opozantul rus Boris Nemțov a fost ucis de gloanțe în centrul Moscovei în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunțat poliția capitalei, informează AFP. Peste două zile, ar fi trebuit să conducă un marș de protest în capitala rusă..

Poliția, citată de agenția de presă RIA Novosti, a raportat că mai multe persoane au fost martori la asasinat, transmite Agerpres.

"În fața mea, văd corpul lui Boris. Erau o mulțime de polițiști în jur", a declarat un apropiat al lui Nemțov, opozantul Ilia Iașin, agenției Ria Novosti, preluată de AFP.

Liberalul Boris Nemțov (55 de ani), politician de opoziție din Rusia, a fost împușcat mortal în centrul Moscovei, potrivit Interfax. Nemțov, fondator al mișcării politice "Solidarnosti", a fost vicepremier al Rusiei în anii '90 și unul dintre preferații președintelui Boris Elțîn.

Boris Nemțov a fost împușcat de patru ori în piept chiar în fața Kremlinului, transmite presa rusă. Mai mulți bărbați au coborât dintr-o mașină și au deschis focul asupra lui Nemțov, conform portalului Meduza, citat de DC News.

La sfârșitul anilor '90, Nemțov era considerat favorit să-l succeadă pe Elțîn la conducerea Rusiei, însă a pierdut această șansă în fața lui Vladimir Putin. Liberalul a devenit din acel moment unul dintre cei mai vocali și influenți contestatari ai regimului Putin.

Funcția care i-a adus notorietate lui Nemțov a fost cea de guvernator al regiunii Novgorod, în perioada Elțîn. În 2003, politicianul s-a retras din Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, Duma, pentru a fonda și conduce mai multe organizații și partide de opoziție, ultimul numindu-se Partidul Republican al Rusiei – Partidul Libertății Poporului.