Asasinarea lui Henric al IV-lea

Asasinarea lui Henric al IV-lea

Viasat History a programat astăzi, de la ora 19.00, o dramă istorică.

Drama "Asasinarea lui Henric al-IV-lea/The Assassination of Henry IV", programată astăzi de Viasat History, este o combinaţie de film cu documentar, în regia lui Jacques Malaterre.

Producţia din 2008 îi are în rolurile principale pe Arnaud Bédouet (Henric al IV-lea), Chiara de Luca (Maria de Medici), Olivier Augrond (Mareşalul de Bassompierre), Priscilla Bescond (Charlotte de Montmorency) şi Marc Saez, în rolul ducelui d’Epernon. 14 mai 1610 rămâne în istorie ca ziua asasinării regelui Henric al IV-lea al Franţei de către catolicul Francois Ravaillac, un fanatic religios. În acea zi, Henric al IV-lea (57 de ani) traversa Parisul în caleaşcă, fără escortă, pentru a o găsi pe femeia pe care o iubea. Cu doar o noapte înainte el îşi visase sfârşitul.

Un rege iubit

Ne puteți urmări și pe Google News

Rege al Franţei între 1594-1610, Henric al IV-lea a fost crescut de mama sa în religia protestantă. Pentru a fi încoronat, a trecut la catolicism în 1593. Sub domnia sa, Franţa a cunoscut o deosebită dezvoltare, infrastructura şi agricultra fiind modernizate, iar finanţele statului au crescut.

Henric al IV-lea a fost căsătorit de două ori, în 1572, cu Margareta de Valois, căsătorie anulată de Papa Clement al VIII-lea pe motivul lipsei de urmaşi şi a escapadelor amoroase ale reginei, şi cea de-a doua, în 1599, cu Maria de Medici, cu care a avut şase urmaşi. Moartea sa, instigată de radicali pentru a intensifica ura religioasă, a dus, neaşteptat, la atenuarea conflictelor dintre catolici şi protestanţi.