Statele Unite nu au ce căuta în apele Mării Chinei de Sud unde doar ţările riverane au dreptul să îşi urmărească interesele.

Avertismentul, lansat acum câteva zile de adjunctul comandantului forţelor armate chineze, ilustrează foarte clar cursa pentru supremaţie şi influenţă în Pacificul de Vest între regimul de la Beijing şi administraţia de la Washington.

Recentele manifestări de forţă ale Chinei în faţa Filipinelor, aliat al SUA, în disputa privind suveranitatea asupra recifului Scarborough, sunt doar ultimele evoluţii din această cursă pentru o poziţionare geostrategică cât mai solidă în Pacificul de Vest.

"Noi suntem doar pionii. China de fapt testează Statele Unite", a recunoscut Roberto Romulo, fost ministru filipinez de Externe.

Beijingul mai revendică şi două arhipelaguri din regiune
– Paracel şi Spratly – pentru al căror control se luptă şi Vietnamul, Brunei sau Taiwan. Pe fondul acestei dispute pentru dominaţie în Marea Chinei de Sud, un culoar tranzitat de transporturi importante de gaze naturale şi petrol, armata chineză îşi consolidează temeinic marina militară.

Anul acesta urmează să fie lansat primul submarin chinezesc, un al doilea fiind deja în lucru. China mai dispune şi de 100 de bărci moderne de mare viteză, care pot fi utilizate în operaţiuni militare în regiune.
Citiți și:

  • China către SUA: militarismul vostru pune în pericol pacea
  • SUA ţintesc ambiţiile militare ale Chinei