„Așa tați, așa fii!” Corespondență din Munchen de la Daniel Nanu. Ghidul special Kicker face o paralelă între nopțile World Cup 94, cu Anghel Iordănescu și Gică Hagi pe coverta echipei naționale, și momentele de azi, cu Edi și Ianis în prim-plan
Campionatul European de Fotbal ia startul diseară, cu meciul Germania – Scoția, pe celebrul „Allianz Arena”, stadionul de 66.000 de locuri pe care joacă Bayern Munchen, dar care pe perioada Euro 2024 se va numi „Fussball Arena”. Când e vorba de publicitate pentru firme care nu sunt partenere, UEFA n-are mamă, n-are tată.
Eins, zwei, polizei
Măsurile de securitate sunt maxime. Pe străzi patrulează non-stop mașinile pe care scrie „Polizei”, de toate tipurile și mărimile și s-a transmis că 30.000 de agenți au venit din alte țări ale Europei să ajute poliția germană.
Amenințările de atacuri teroriste rânjesc de peste tot. În aeroportul „Franz Josef Strauss” ca și în gara centrală din Munchen agenții stau cu ochii-n patru și cu automatele la umăr.
Inclusiv în tren sau în tramvai, simplii călători sunt vigilenți. Mi-am lăsat rucsacul să mă dau mai aproape de tăbliile cu stațiile traseului și am fost atenționat de două ori că nu e bine să las rucsacul pe scaun și să mă depărtez.
Toate drumurile duc la „Fussball Arena”
Altfel, Euro 2024 respiră în fiecare loc. Un trofeu imens tronează la ieșirea din aeroport, după ce ai trecut pe lângă zeci de afișe care te anunță că începe „Europameisterschaft”.
În fiecare stație de mijloc de transport sunt indicatoare care te îndrumă către „Fussball Arena”, către Fan Zone, încât și marele Stevie Wonder ar fi nimerit direcția. Sunt indicatoare inclusiv către centrul de acreditare media. Aruncat la naiba-n praznic, dincolo de stadion și mult în afara orașului. Destul de sărăcăcios, dar cu la fel de stricte măsuri de securitate.
Ești amprentat și verificat îndelung și mai mulți jurnaliști au avut necazuri pentru câte o inițială lipsă între documente și sistemul UEFA, vreo cratimă lipsă între două pronume... Cei mai afectați au fost cei din Serbia și Croația cu eterna problemă, dacă, de exemplu, se scrie „Belodedic” ori „Belodedici”. Până la urmă, s-au rezolvat toate.
„Un privilegiu să antrenez echipa națională”
Germania e țara unde cu noaptea-n cap, vezi oameni care stau la rând la automatele cu ziare. Pui bănuțul și iei din cutie ziarul preferat. Vorba reclamei de pe vremuri la Titan Ice: „Altă viață!”.
Germania nu are cotidian de sport. Bisăptămânalul Kicker și săptămânalul Sport Bild au scos ghiduri speciale de cate 200 de pagini, adevărate bijuterii editoriale și tipografice. Primul prezintă pe 4 pagini echipa României și-și centrează povestea pe relațiile Anghel Iordănescu – Edi, repectiv Gică Hagi – Ianis.
„Așa tați, așa fii”. Familia Hagi în presa germană
„Așa tați, așa fii”, scrie publicația, făcând o paralelă între nopțile World Cup 94, cu cei doi părinți pe coverta echipei naționale și momentele de azi. Se vorbește de Generația de Aur, de marii Hagi, Gică Popescu, Belodedici, Dan Petrescu, Răducioiu ori Adrian Ilie și de cluburile la care au jucat: Real Madrid, FC Barcelona, AC Milan, Chelsea, Valencia. Te trec fiorii.
„E un privilegiu să antrenez echipa națională”, declară Edi Iordănescu în ghidul Sport Bild, „fiul legendei Anghel Iordănescu”. Revista consideră victoria cu Anglia, 3-2 la Euro 2000, drept cea mai importantă din istoria participării noastre la Euro. Am fost atunci, la Charleroi. Alți fiori...
Pentru noi, Campionatul European începe luni, tot la Munchen, de la ora 16.00, contra Ucrainei.