Cum ţineţi sub control durerile de spate. MITUL DORMITULUI PE SCÂNDURĂ

Cum ţineţi sub control durerile de spate. MITUL DORMITULUI PE SCÂNDURĂ

Dormiţi pe o saltea tare, faceţi pauze dese când mergeţi mult cu maşina sau staţi la computer, nu optaţi pentru operaţii compli­cate de la primele dureri.

Durerile de spate sunt printre principalele motive pentru care ajungem la medic după 35 de ani. Pentru a le ţine sub control fiţi atenţi la modul în care dormiţi, staţi în maşină sau la birou.

ACASĂ Alegeţi salteaua potrivită. Indiferent cât de confortabilă şi de moale vi se pare o saltea la prima vedere, reţineţi că cea mai potrivită pentru spate este una mai tare. "Vechea poveste să dormi pe o uşă ca să scapi de dureri de spate are un sâmbure de adevăr. Este important pentru prevenirea durerilor să nu dormiţi pe o saltea moale", este sfatul medicului Bogdan Dorobăţ, expert în radiologie intervenţională la Spitalul Universitar din Bucureşti. E de preferat ca persoanele de peste 40 de ani să schimbe salteaua după 5-7 ani de folosire pentru un confort optim în timpul somnului.

Poziţia corpului în timpul somnului este definitorie în a declanşa sau nu durerile de spate. Indiferent dacă dormiţi pe spate sau pe o parte, folosiţi perne pentru suport. Dacă preferaţi dormitul pe o parte cumpăraţi o pernă mică care să susţină greutatea dintre genunchi şi să ajute la poziţionarea corectă a braţelor. ÎN MAŞINĂ. Persoanele care petrec mai mult de o oră pe zi în maşină şi nu au o poziţie corectă a corpului riscă să aibă dureri mari de spate. Maşinile mai mari sunt mai confortabile din acest punct de vedere. În cazul în care mergeţi multe ore cu automobilul, faceţi pauze din ora în oră pentru a pune sângele în mişcare. LA BIROU. Mulţi dintre noi suntem şoareci de birou. Stăm în aceeaşi poziţie ore în şir, vorbind la telefon şi cu ochii aţintiţi în monitorul calculatorului. Pentru a preveni durerile, folosiţi un scaun care să sprijine mijlocul şi partea inferioară a spatelui. Când vă aşezaţi aveţi grijă ca spatele să stea într-o poziţie neutră: nici aplecat prea în faţă nici prea lăsat pe spate. "Când vă aplecaţi faceţi-o din genunchi, nu din mijloc şi luaţi pauze la fiecare oră dacă staţi mult la birou", adaugă medicul Bogdan Dorobăţ. Atunci când vă aplecaţi făceţi-o din genunchi, nu din mijloc şi luaţi pauze la fiecare oră dacă staţi mult la birou

Ne puteți urmări și pe Google News

EXERCIŢII DE ÎNTĂRIRE A SPATELUI

Două tipuri de mişcări de întindere pot remedia durerile lombare: flexiile şi extensiile. În flexii, din poziţia ghemuit trebui să vă întindeţi înainte pentru a lucra muşchii spatelui şi şoldurile. În cele de extensie, trebuie să vă mişcaţi în spate pentru a întări muşchii care susţin coloana. Ideal este ca mişcările de întărire a spatelui să fie gândite cu un terapeut. INJECŢII ŞI FIZIOTERAPIE

"Fizioterapia şi antiinflamatoarele miorelaxante sunt printre primele măsuri care trebuie luate la cei care au dureri de spate", afirmă expertul în radiologie intervenţională Bogdan Dorobăţ. Atunci când terapiile simple şi medicamentele nu ajută, medicul poate recomanda injecţii. O procedură ţinteşte nervii iritaţi şi se face cu medicamente cu steroizi.

TERAPIA CU OZON

O altă soluţie pentru tratarea durerilor de spate e terapia cu ozon, disponibilă atât în spitale de stat, cât şi private. Ozonoterapia constă în injectarea unui amestec de oxigen şi ozon. Amestecul gazos este generat de un aparat special care foloseşte oxigen pur. Există şi un tratament mai complicat cu ozon care se face intradiscal, mai explică experţii.

OPERAŢII MINIM INVAZIVE Printre operaţiile minim invazive disponibile şi la noi, se numără nucleoplastia. Se face sub anestezie locală, cu ajutorul unui angiograf, şi durează 30 de minute. "Dacă acest tip de intervenţie nu are rezultate, se intervine clasic chirurgical sau laparoscopic", adaugă Bogdan Dorobăţ, care ţine să precizeze că orice tratament se recomandă după efectuarea unui RMN.

Citiţi şi:

  • Cum să eliminaţi durerile de la primele semne
  • TOP 7 TIPURI DE DURERI care nu trebuie ignorate
  • Ozonul, panaceu în dureri de spate, impotenţă şi riduri