De cinci ani JazzTM aduce la Timișoara cele mai relevante nume ale jazz-ului mondial. Săptămâna aceasta, municipalitatea, care e organizatorul evenimentului, a anunțat lista primilor artișrt ai ediției cu numărul șase.
Pionierii nujazz-ului, The Cinematic Orchestra vor cânta în premieră la Timișoara, în luan iunie a acestui an. Trupa a fost formată de Jason Swinscoe în 1999 și a devenit una dintre cele mai respectate trupe britanice din ultimii 19 ani. Cu o gravitate emoțională care transcende genuri muzicale, TCO au avut “sold-out” la Royal Albert Hall (de două ori), precum și la Opera din Sydney și au participat la nenumărate festivaluri peste tot în lume. Amintim și că cea mai cunoascută piesă, "To Build A Home", a fost difuzată de peste 60 de milioane de ori iar "Arrival of the Birds" a închis creditele biografice ale filmului câștigător de Oscar, "Theory of Everything".
Al doilea mare nume care va urca pe scena din Piața Victoriei este Gregory Porter. El ”are majoritatea atuurilor pe care ți le-ai dori de la un interpret de jazz și probabil încă una sau două calități pe care nu știai că le cauți”, titrează The New York Times. Artistul care cu albumul “Liquid Spirit” (2013) a devenit rapid un fenomen global, acesta fiind și cel mai ascultat album de jazz în mediul online din toate timpurile cu peste 20 de milioane de accesări, este numit “următoarea mare voce de jazz din America”. În acest moment, Gregory Porter are 2 premii Grammy câștigate în 2014 și 2017, 3 nominalizări și un premiu MOBO (2017) pentru “Contribuții extraordinare aduse muzicii”.
Lista artiștilor continuă cu Kurt Rosenwinkel, despre care Eric Claptioon spunea că este ”un geniu”. Născut în 1970, cu peste 25 de ani de carieră muzicală și numeroase colaborări cu artiști precum Brad Mehldau, Brian Blade, Mark Turner, Joshua Redman, Chris Potter dar și legende ale jazz-ului precum Joe Henderson, Paul Motian și Gary Burton, Kurt Rosenwinkel este unul dintre cei mai influenți chitariști ai generației sale. Cel mai recent material discografic, intitulat “CAIPI” este un proiect ambițios și profund personal cu influențe majore ale muzicii braziliene a cărei producție a durat zece ani.
Bariș Demirel promovează noul sunet al Instanbulului. Pe lângă afecțiunea lui pentru Makam, un sistem de melodii folosit în muzica tradițională din Orientul Mijlociu și muzica turcă, Barış Demirel este puternic influențat de sunetele provenite din jazz, ambient, rock, shoegaze, avant-garde și gainsbarre. Urmerază The Jam Community, care cântă muzică africană, trecând prin jazz, blues, soul, funk, rock, dub, disco, hip hop, și ajungând la drum & bass, nu jazz și nu soul, sau orice alte muzici cu aceeași substanță, fie ele și neingropate încă în clișeul și presetul universal. Nu în ultimul rând îi menționăm pe Sorin Zlat Trio, Krisper, una dintre cele mai recente formule de jazz fusion din țara noastră, timișorrenii B.A.U. (Brigada Artistică Urbană) sau proiectul Trompetre.
Jazz TM 2018 este programat în perioada 29 iunie - 1 iulie. Artiștii vor evolua pe scana din Piața Victoriei din Timișoara, accesul publicului fiind gratuit.