Artista Sofia Rotaru își sărbătorește ziua de naștere. Rușii i-au furat vila din Ialta

Sofia Rotaru a rămas fără vila din Crimeea. Mesajul artistei. Sursa foto Youtube

Republica Moldova. Sărbătoare în lumea muzicii. Cântăreaţa de muzică ușoară Sofia Rotaru împlinește miercuri 77 de ani. Aceasta este artistă a Poporului din Republica Moldova și din Ucraina, deținătoare a „Ordinului Republicii”. De la începutul invaziei Rusie în Ucraina, interpreta a susținut poporul și soldații ucraineni. Acest fapt ia nemulțumit pe ruși, care au decis să o deposedeze de vila sa din Ialta.

Sofia Rotaru este o cântăreață pop și compozitoare pop-rock de origine etnică română din Ucraina. Aceasta s-a născut în 1947 în Marșenița, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina. Sofia Rotaru are cetățenie ucraineană și este cetățean de onoare al Crimeei și Ialtei. Artista cântă piese în limbile română, ucraineană şi rusă. Este producătoare, actriță, numită „Regina Pop”.

Sofia Rotaru a interpretat imnul orașului Chișinău „Orașul meu alb”. Acesta este compus de Eugen Doga, pe versurile lui Gheorghe Vodă. În 2013, artistei i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al orașului Chișinău.

Cariera muzicală

În 1974, artista a absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău. A fost solistă a Filarmonicii din Cernăuţi şi a celei din Ialta. Sofia Rotaru a colaborat cu trupa de balet modern din Lvov „Akverios”. Aceasta a realizat numeroase înregistrări audio la Casa de discuri „Melodia” din Moscova. A întreprins mai multe turnee în Franța, Germania, Israel, România, Rusia și SUA.

Sofia Rotaru/Sursa foto: www.facebook.com/sofiarotaru.official

În 1968 a luat medalia de aur la Festivalul mondial al tineretului şi studenţilor din Sofia, Bulgaria, în 1973 - premiul I la Festivalul „Orfeul de aur” din Burgas (Bulgaria), în 1975 - premiul II la Festivalul de muzică uşoară de la Sopot (Polonia) şi în 1976 - premiul „Ostrovski”. În 2000 a fost numită „cântăreaţa secolului XX”.

De partea Ucrainei în războiul inițiat de ruși

După invazia trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei, cântăreața s-a poziționat împotriva războiului. Aceasta a publicat pe rețelele de socializare mesaje în acest sens.

Sofia Rotaru a oferit sprijin Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv financiar. Rușii au decis să se răzbune pe legendara cântăreață și să-i ia proprietatea din Ialta. Astfel, Organizația „Veterani de Război” din Rusia a făcut un apel la Procurorul General cu o cerere pentru confiscarea vilei în vederea înființării unui spital pentru cei care au luptat împotriva Ucrainei.

Vilă Ialta/ Sursa foto: www.tripadvisor.com/

Motivul confiscării hotelului este faptul că artista ar face regulat donații Forțelor Armate ale Ucrainei și ar „așteapta recucerirea Crimeei de către Ucraina”. Totodată, aceasta a publicat pe rețele o carte poștală pro-Ucraina.

Decizia de „naționalizare” a hotelului a fost luată de așa-numitul „Consiliu de stat al Crimeei”. Potrivit pretinsului Consiliu, Sofia Rotaru a cumpărat în 1996 un conac cu trei etaje, cu o suprafață totală de 437,7, pe digul central din Ialta și ar fi susținut că va deschide o școală de muzică pentru copii și un studio de înregistrări pentru tineri.

În 2020, cântăreața a încercat să-și vândă vila din Crimeea anexată pentru 25 de milioane de euro, însă nu s-au găsit cumpărători.