Clovnul Siminică a murit pe 27 septembrie, la vârsta de 81 de ani. Artistul a fost internat în ultimele două săptămâni la Spitalul Floreasca, având mai multe probleme de sănătate.
În luna august, într-un ultim interviu pentru Libertatea, Clovnul Siminică, pe numele său real, Simion Avram i-a rugat pe oamenii din România să nu se mai refere la ce se întâmplă în politică pronunţând cuvântul „circ“.
„Să nu se mai spună că se face circ în Parlament – circul presupune muncă, pasiune. E o jignire pentru noi, acrobaţii. În Parlament se face bâlci. Să se spună că fac bâlci în Parlament, că la bâlci erau tot felul de hoţi, hoţii şi şmecherii“, spunea Siminică.
Povestea de viață a clovnului Siminică este una fabuloasă, iată ce declara artistul:
„Părinţii mei lucrau tot la circ, dar nu erau artişti mari. Erau săraci şi aveau doi copii. Locuiau într-o fostă cuşcă a leilor, pe care au primit-o pentru că animalele au murit. Acolo m-am născut eu, într-o cuşcă de lei“, spunea artistul.
„Aşa am fost obişnuit să trăiesc, mai mult pe scenă. Acolo e singurul loc în care nu contează ce probleme ai. Când te aplaudă lumea nu mai simţi nimic, refuzi orice numai pentru aplauzele alea. Şi asta chiar dacă în spatele scenei dormeam în mizerie“.
Bunicul lui Avram era instrumentist în Orchestra Circului „Bercuini“, tatăl său cânta la trombon şi realiza pasaje comice, iar mama sa era „amazoană“ şi, în timpul liber, vnâzătoare la case de bilete. Încă de la vârsta de 5 ani Siminică preia tradiţia familiei şi începe să se pregătească pentru lumea circului. Doi ani mai târziu, şi-a făcut debutul în arenă.
„Dormeam pe unde apucam, de cele mai multe ori sub tribună, iar oamenii scuipau cojile de seminţe în capul nostru“, îşi amintea Siminică.