Ex-East. Istorii trecute și recente ale avangardei românești, prima expoziție Art Encounters în acest an, are loc la Paris. Este vorba de o expoziție sub auspiciile Sezonului Cultural Franța - România 2019, care va putes fi vizitată în perioada 5 februarie - 9 martie 2019.
Lucrările a peste 50 de artiști români și originari din România, din secolele XX și XXI, se vor regăsi într-un spațiul simbolic pentru istoria recentă și reașezările politice: sala principală a sediului Partidului Comunist Francez, Espace Niemeyer.
De la Constantin Brâncuși la Geta Brătescu, de la Tristan Tzara la Adrian Ghenie, de la timișorenii Constantin Flondor și Doru Tulcan până la Ana Lupaș sau Dan Perjovschi, expoziția reunește o selecție de 75 de lucrări din colecții publice și private și încearcă să redea o imagine asupra istoriilor paralele ale modernității și avangardei din zona est-europeană.
Fundația Art Encounters prezintă la Paris expoziția de artă modernă și contemporană Ex-East. Istorii trecute și recente ale avangardei românești, sub auspiciile Sezonului Cultural Franța-România, un eveniment de amploare dedicat artelor vizuale în cadrul Sezonului din Franța. Expoziția este curatoriată de Ami Barak, iar vernisajul va avea loc marți, 5 februarie 2019, ora 18:00, la Espace Niemeyer, Paris. La deschidere vor lua cuvântul: Bernard Blistène, directorul Muzeului Național de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris, Pierre Buhler, președintele Institutului Francez Paris. ”Fundația Art Encounters este o inițiativă culturală independentă, înființată în 2015 cu scopul de a susține scena artei contemporane din România. Ambiția sa principală este aceea de a promova dialogul, învățarea, cercetarea și experimentarea furnizând un model instituțional adaptat nevoilor contextului local. Activitățile fundației urmăresc organizarea bienalei Art Encounters din Timișoara, a programului permanent de expoziții; promovarea educației și a dezvoltării publicului prin programe dedicate acestuia precum și dezvoltarea unei platforme variate de rezidențe artistice și curatoriale”, transmit reprezentanții fundației.