REPORTAJ din lumea copiilor care ajung la spital din vina părinţilor. Cum îi cruţi de suferinţă

REPORTAJ din lumea copiilor care ajung la spital din vina părinţilor. Cum îi cruţi de suferinţă

Arsurile le destabilizează organismul şi îi pot lăsa fără o mână sau un picior, cu sechele pe viață. Sfat pentru părinți: învățați să evitaţi accidentele şi să-i îngrijiţi bine dacă totuși se întâmplă.

Nicoleta are 4 ani şi stă de două săptămâni în spital. Scâncește ușor, doar capul i se mai vede de atâtea bandaje. Un moment de neatenţie a fost de ajuns ca fetiţa să verse pe ea oala cu apă de pe aragaz, provocându- şi arsuri pe 15% din corp. "Ceea ce înseamnă un risc mare la vârsta ei", spune asistenta şefă de la secţia de Arsuri a Spitalului "Grigore Alexandrescu", "pepiniera" celor mai grave cazuri din toate colțurile țării. Colega ei de salon este o fetiță de 11 luni, care, la fel, a tras ibricul cu apă clocotită de pe aragaz. Cel mai mic pacient al secției are doar două săptămâni, fapt ce amplifică caracterul tragic al fenomenului. Rănile, pansate cu grefe Lichidele fierbinţi, incendiile care îi găsesc singuri acasă, prizele şi alte surse de electricitate, sobele şi plitele încinse sunt cele mai frecvente surse de arsuri, iar vârsta cu risc maxim de astfel de accidente este între 1 şi 4 ani. În primă fază, pielea arsă este "oblojită" cu unguente antibacteriene, pentru a se evita infecţiile. Pentru că secretă toxine în organism, rănile trebuie grefate cât mai repede cu porţiuni de piele sănătoasă, „culese” din alte zone ale corpului."Când nu există multe porţiuni bune, apelăm la banca de piele. Este o soluţie temporară, până pielea ajunge să se regenereze suficient de mult încât să preluăm grefe", explică asistenta-şefă. Drama unui copil electrocutat Periculoase sunt mai ales electrocutările. Curentul intră pe o parte a corpului şi iese pe alta, alterând muşchii, ligamentele, degetele. Copilul îşi poate pierde un membru şi rămâne cu sechele care-i vor aminti toată viața de suferința prin care a trecut. Este şi cazul lui Nelu, 15 ani, căruia medicii încearcă să-i salveze piciorul drept. Băiatul este din Țăndărei, Ialomița și locuiește pe străzi. Nici părinții, nici cei de le centrul de plasament nu-l vor. Se juca în preajma unui stâlp de tensiune împreună cu mai mulți copii şi s-a electrocutat. E în stare critică, grefat pe tot corpul și bandajat, dar vorbește cu seninătate despre accident, despre care spune că l-a schimbat. „Am văzut flăcările cum mă cuprindeau, dar nu simțeam durere. Unul din copii a fugit repede la magazinul din apropiere, a venit vânzătorul de acolo și m-a stins cu exctinctorul. Acum vreau doar să mă fac bine, să plec de aici și să mă reapuc de școală, că am făcut doar cinci clase”, spune copilul.  Stă de patru luni în spital. „De Crăciun, cânta colinde în timp ce îl bandajam”, îl laudă asistenta-șefă. A avut arsuri pe 70% din corp, iar medicii se zbat acum să-i salveze piciorul. "Piciorul drept e numai os, fără muşchi, flăcările au topit tot", arată asistenta.

DRAMĂ. Nelu s-a ales cu arsuri pe 70% din corp după ce s-a electrocutat FOTO: CODRIN PRISECARU Fără gheaţă sau creme Arsurile sunt perfide, greu le poţi evalua gravitatea. Dacă micuţul are o arsură care depşeşte ca întindere 5-6 "pălmuţe", chemaţi Salvarea. "Copilul se poate simți bine imediat după arsură, dar șocul să apară şi după 6-8 ore", spune prof.dr. Dan Enescu, managerul spitalului. Pentru a preveni accidentele, acoperiţi prizele cu dopuri, nu lăsaţi chibrituri la îndemână, nu lăsaţi cratiţele cu mâncare încinsă pe podea şi "păziţi" aragazul când pregătiţi ceva. Nu puneţi pe arsuri unguente sau alte preparate băbeşti, rivanol, alcool sau gheaţă. În caz de arsuri limitate, ţineţi zona sub jet de apă pentru 10-15 minute PREGĂTIRE PENTRU EXPERŢII ÎN ARSURI Medicii români, specializaţi pe bani europeni Peste 12.000 de copii suferă anual arsuri. Dintre aceştia, 2.500 au mai puţin de patru ani şi sunt urgenţe majore. Totuşi, medicii care se ocupă de ei sunt puţini. Un program de instruire finanţat cu bani europeni îşi propune să scadă sub 1% indicele de mortalitate în aceste cazuri, în ţară. Proiectul "Perfecţionare în terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor pentru copii între 0-4 ani" vizează 1.690 de cadre medicale din ţară şi este derulat de Spitalul "Grigore Alexandrescu", în parteneriat cu Clinica de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă a Spitalului Judeţean Constanţa şi Spitalul clinic de copii Braşov. Până în prezent, în cadrul acestui proiect au fost derulate şase sesiuni de cursuri şi au fost instruiţi 520 de medici şi asistente.

Ne puteți urmări și pe Google News