După atmosfera idilică de la congresul PSD, de la care cei nemulțumiți au plecat în trombă, taberele s-au re poziționat și fiecare a declanșat ofensiva.

 Președintele PSD Viorica Dăncilă, sub imperiul emoției momentului, a trimis mesaje împăciuitoare, așa cum făcea deseori și cu președintele Klaus Iohannis, până și-a consacrat statutul de porumbel al păcii. La o zi după „pace și prietenie”, într-o emisiune la Antena 3, lidera PSD și-a aruncat mănușa de catifea. După congres, Codrin Ștefănescu și Liviu Pleșoianu, subtil și Șerban Nicolae, au criticat și luat în zeflemea atât întrunirea, cât și alegerea trio-ului care va conduce partidul: Viorica Dăncilă-Eugen Teodorovici-Mihai Fifor. Președinta formațiunii a spus că este convinsă că unii s-au supărat, dar dacă nu reușesc să depășească momentul, dacă își iau jucăriile și pleacă, asta dovedește că nu au stofă de lideri. „Trădează speranţa membrilor de partid, simpatizanţilor noştri din colţurile acestei ţări, o speranţă că acest partid, care a luat măsuri bune, care a fost întotdeauna alături de oameni, ar putea să piardă pe orgoliile unei persoane sau alta”, a explicat Dăncilă.

Ea l-a făcut antieuropean, el supusa serviciilor

Viorica Dăncilă a lansat un atac în general, iar concret l-a urecheat pe deputatul Liviu Pleșoianu. Acesta a fost unul dintre contracandidații ei la președinția partidului. Discursul lui a făcut furori. Mulți au spus după că dacă nu aveau indicații cum să voteze, ar fi optat pentru tânărul politician. A obținut doar 715 voturi, dar s-a clasat al doilea după Viorica Dăncilă. Lidera PSD nu a gustat deloc discursul lui, pe care l-a considerat antieruropean și antiamerican. În plus, a spus că ea a insistat ca deputatul să fie lăsat să candideze chiar dacă nu îndeplinea toate cerințele. Pleșoianu a fost primul candidat care a vorbit despre Liviu Dragnea și statul paralel, despre care, Dăncilă declara recent că nu știe să existe deoarece a fost plecată 9 ani din țară.

„Doamna Dăncilă, după cum bine știți, urca împreună cu mine pe scenă la mitingul din 9 iunie 2018, în spatele domniei sale era un ecran mare de tot pe care îl vedea toată lumea, sutele de mii de oameni care au fost în Piața Victoriei pe care scria, ce să vedem, jos statul paralel, în fața doamnei Dăncilă era un pupitru pe care scria tot jos statul paralel. Acum doamna Dăncilă spune în mod repetat că nu știe dacă există, că părerile sunt împărțite”, a spus Pleșoianu. Acesta a adăugat că nu poate să creadă altceva decât că este teleghidată și a indicat serviciile secrete. Dăncilă a ripostat.

„Nu sunt condusă, nu conduc Guvernul serviciile, dar este normal să avem o anumită cooperare pe anumite teme. Te întâlneşti cu persoane din afara graniţelor ţării, cu omologi de ai tăi, trebuie să ai nişte informaţii despre ceea ce se întâmplă, trebuie să ai informaţii despre ceea ce se întâmplă în ţara ta. Un prim-ministru trebuie să fie informat, că primeşti aceste informări de la servicii este un lucru de normalitate. Toţi leau primit, şi domnul Cioloş şi domnul Boc”, a explicat premierul motivele întâlnirilor cu șefi ai serviciilor.

Deputatul a persiflat-o: „Mult prea rafinată intelectual doamnă, cine dacă nu dumneavoastră putea pricepe și spune că discursul meu de la Congres a fost „antieuropean” și „antiamerican”!? Nici măcar cei care mă critică de regulă nu au spus o asemenea gogomănie! Știau că s-ar fi plasat singuri în categoria „iremediabil penibili”… Tocmai de aceea, folosesc acest prilej pentru a remarca faptul că sunteți… remarcabilă. Se pare că nu „orice om îi e frică” să se facă de râs…”. Pleșoianu i-a mai transmis că a uitat de partea că este omul rușilor și că asta este o scăpare impardonabilă a consilierilor ei.

Amenințare la amenințare

Codrin Ștefănescu a declarat, exclusiv pentru Evz, că nu este deloc impresionat de amenințările liderei PSD. „Să ne dea afară! Acesta este mesajul meu pentru ea și e breaking news. Să ne dea afară!” a spus el pe un ton amenințător. Senatorul Șerban Nicolae, care a candidat la președinția partidului, nu a rămas după congres să felicite câștigătorii. Însă are un mesaj: „Nu mă voi schimba acum. Nu pot fi niciodată un oportunist și nu voi face compromisuri conjuncturale. Las altora „politica momentului”.

 În politică, eu voi continua să acționez public, transparent, onest și cu bună-credință. Și o voi face atâta timp cât mai este nevoie și loc pentru așa ceva”. Cei trei nu sunt singuri, ci pot mobiliza părți ale organizațiilor PSD din țară.

Rareș Bogdan, în cătarea lui Orban

Liberalii duc alt război la nivel de vârf. Speriat de ascensiunea lui Rareș Bogdan, liderul PNL Ludovic Orban a început să îl șicaneze. În primul rând, prin oamenii și instrumentele pe care le are la dispoziție, acreditează ideea că Rareș Bogdan ar fi ieșit din grațiile președintelui.

„Nu, nu m-am certat cu președintele Klaus Iohannis. Din contră, ne înțelegem ex cepțional. Gândim la fel și abia aștept să începem treaba (…) Știu cine a lansat zvonurile acestea mizerabile, zvonuri cărora le-au căzut victime și oameni de maximă bună credință, analiști, editorialiști sau comentatori. Unii sunt consilierii și camarila unui Președinte de partid, ceilalți sunt oameni dintr-o televiziune. Nu spun care. Spun doar că sunt mâhnit că vine de la ei. Deci să fie clar, eu nu am făcut nimic care să îl deranjeze pe Președintele Klaus Iohannis, dânsul nu a făcut nimic care să mă facă sa reacționez în vreun fel critic sau negativ”, a afirmat europarlamentarul liberal.

În ciuda faptului că i-a cerut lui Rareș Bogdan, după alegeri, să preia conducerea organizației PNL București, Orban a numit-o pe Violeta Alexandru în această funcție, spre nemulțumirea celor 600 de liberali care au cerut numirea lui Bogdan.

 

Vremea femeilor

Președintele PSD Viorica Dăncilă nu mai respinge cu atâta fermitate, ca acum ceva timp, ipoteza potrivit căreia ar putea fi candidat la alegerile prezidențiale. Ea spune că potrivit cutumei, liderul partidului este și candidatul, însă ar mai fi o condiție: trebuie să fie și locomotivă. Pentru a vedea dacă este sau nu, se fac mai multe sondaje, unele care o măsoară pe lidera PSD în raport cu liderii altor partide. Pe de altă parte, partenerul de coaliție Călin Popescu Tăriceanu a avut o întâlnire cu liderul Pro România, Victor Ponta. Potrivit unor surse politice, acesta i-a propus să o sprijine pe Corina Crețu (foto), iar Tăriceanu nu ar fi zis nu.

 

Se bat pe sondaje

Deși este ținut bine sub capac, scandalul dintre USR și PLUS nu mai este un secret. Cei doi lideri, Dan Barna (foto) și Dacian Cioloș se bat între ei să se bată cu Iohannis. Fiecare susține că există sondaje interne care arată că fiecare este cel care ar putea intra în competiție, în turul doi la alegerile prezidențiale, cu Klaus Iohannis.

Oamenii lui Barna sunt nemulțumiți și de faptul că după alegerile europarlamentare politicienii de la PLUS au intrat în stand by de parcă s-au agitat doar „pentru a-i face rost de un job lui Cioloș”. Acesta este europarlamentar, a fost primul pe lista alianței dintre cele două formațiuni.