Un cunoscut portal internaţional a comparat cât îi costă pe locuitorii a 48 de capitale şi oraşe mari din lume să-şi parcheze maşina pentru o oră, dar şi ce reduceri li se oferă rezidenţilor. România excelează la capitolul costuri mari, deșănțate chiar raportat la condițiile oferite.
Un clujean sau un bucureştean, la fel ca orice alt şofer care vrea să parcheze în unul din cele două oraşe va scoate mai mulţi bani din buzunar decât dacă şi-ar parca maşina în capitale ca Roma, Madrid sau Budapesta. Acest lucru reiese din analiza făcută de polonezii de la Picodi.com.
10 lei pe oră este tariful la București
Astfel, în zona centrală a Clujului tariful pe oră este în medie de 8 lei (1,7 euro), în timp ce în Bucureşti ajunge la 10 lei (2 euro). În acest timp, pentru o oră de parcare la Roma (Italia) costul este între un euro şi 1,2 euro. În capitala Spaniei, Madrid, tarifele sunt între 0,9 şi 1,2 euro, iar în Budapesta (Ungaria) sunt între 0,48 şi 1,44 euro. Şi mai ieftin e într-o altă capitală est-europeană, Varşovia (0,84 euro). De asemenea, acelaşi serviciu este şi mai ieftin la Belgrad (0,26-0,48), în capitala Muntenegrului, Podgoriţa (0,40-0,60 euro) sau în capitala Sloveniei, Ljubljana (0,40-0,80 euro).
Şi în alte capitale europene se plăteşte mai puţin decât clujenii sau bucureştenii - 1 euro la Atena (Grecia), respectiv 1,40 euro la Bratislava (Slovacia), sau 0,51-,1,02 euro în Sofia (Bulgaria). Potrivit sursei citate, dintre oraşele incluse în acest studiu, capitala Marii Britanii este cea mai scumpă. O oră de parcare în Londra poate costa până la 9,9 euro, iar în Amsterdam (Olanda) şi Oslo (Norvegia), şoferii plătesc câte 7,5 euro pentru o parcare în centru. La polul opus, cel mai ieftin oraş din acest punct de vedere este Erevan, capitala Armeniei, unde şoferii achită doar 0,18 euro pentru oră de parcare în zona de parcare cu plată.
Tarife de lux: 425 de lei pentru 6 ore de parcare la Cluj
Dacă în Cluj există o medie de 8 lei pentru o oră de parcare, echivalentul a 1,7 euro, există şi locuri unde şoferii scot mult mai mulţi bani din buzunar. Recent, un şofer din Cluj care a fost nevoit să scoată din buzunar 425 de lei pentru 6 ore de parcare la Unitatea de Primiri a Urgenţelor din Cluj. Tarifele practicate pentru un loc de parcare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj sunt exorbitante: primele 30 de minute – 5 lei, următoarele 60 de minute – 40 de lei (fracţionat la 15 minute) şi în continuare – 80 de lei pe oră (fracţionat la 15 minute).